Payload Logo
8 Mayıs 2025, 16:49
6
(Güncellendi: 8 Mayıs 2025, 16:50)

Türkiye'nin Dev Çay Markası El Değiştiriyor!

Türkiye'nin köklü çay markalarından biri olan Of Çay, yeniden satışa çıkarılıyor. 1985 yılında Trabzon'un Of ilçesinde kurulan ve 2019 yılında ABD merkezli kahve devi Jde Peet's tarafından satın alınan şirket, 6 yıl aradan sonra el değiştiriyor.
Türkiye'nin Dev Çay Markası El Değiştiriyor!

Dünyanın önde gelen kahve ve çay üreticilerinden Jde Peet's, sürpriz bir kararla Türkiye'deki çay operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. Of Çay'ı bünyesine katarak Türkiye'deki çay faaliyetlerinin merkezi haline getiren şirket, şimdi çay birimini elden çıkaracağını duyurdu. Satış süreci başlatılırken, potansiyel alıcılarla görüşmelerin başladığı öğrenildi.

Satışın Gerekçesi Karlılık Oranları

Jde Peet's, Of Çay'ın satışına gerekçe olarak, markanın çay biriminin şirketin genel karlılık oranlarını olumsuz etkilemesini gösterdi. Şirket ayrıca, ABD pazarında L'Or Barista kahve makinelerinin satışının da durdurulacağını ve bu segmentin Peet's markası altında yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Bu adımlar, Jde Peet's'in operasyonlarını sadeleştirme ve verimliliği artırma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Media content

Detaylar 1 Temmuz'da Açıklanacak

Jde Peet's, alınan bu önemli kararlarla ilgili daha fazla detayı 1 Temmuz'da yapacağı bir açıklamayla kamuoyuyla paylaşacak. Türkiye çay sektöründe 40 yıllık bir geçmişe sahip olan Of Çay'ın kimler tarafından satın alınacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.


8 Mayıs 2025, 17:37
1

Çiftçiyi Zengin Eden Ürün Kilosu 3000 TL! Şok Gelir!

Samsun'un Kavak ilçesinde, çiftçiler için adeta "topraktan çıkan altın" olarak nitelendirilen salebin hasadı başladı. Yüksek glikoman oranıyla Türkiye genelinde büyük ilgi gören Kavak salebinin kilosu 3 bin TL'ye kadar çıkarken, 1 dönüm araziden elde edilen gelir 2,5 milyon TL'yi bulabiliyor.
Çiftçiyi Zengin Eden Ürün Kilosu 3000 TL! Şok Gelir!

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkiinde bulunan Salep Uygulama Merkezi'nde düzenlenen hasat etkinliğiyle sezon resmen açıldı. Üreticiler, Kavak salebinin dağlık bölgenin etkisiyle yüksek glikoman oranına sahip olduğunu ve bu nedenle değerinin her geçen gün arttığını vurguladı.

1 Dönümden 2,5 Milyon TL Gelir İmkanı

Salep üreticileri, bir dönüm araziden yaklaşık 2,5 milyon TL'ye yakın gelir elde edilebildiğini belirterek, bu ürünün hem ekonomik açıdan hem de doğal bir ürün olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Üreticilerden Değerlendirmeler

Salep üreticisi Murat Kayacı, bu yıl soğuklar nedeniyle hasadın geciktiğini belirterek, "Kavak salebi dağlık bölge olduğu için glikoman oranı çok yüksektir. Kilosu şu anda 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Neden 'topraktaki altın' diyoruz çünkü geliri yüksektir. Burada 1 dönümlük arazideki salep 2 buçuk milyon TL para yapıyor" dedi.

Media content

Salep üreticisi Ömer Aktaş ise hasadın Mayıs ortasından en geç Haziran ortasına kadar sürdüğünü belirterek, "Kavak salebinin tercih edilmesinin sebebi doğası ve toprağı ile ilgilidir. Havasıyla, suyuyla doğası hiç bozulmamış. Kilosu 3 bin TL'den başlıyor. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz" diye konuştu.

Samsun Salep Üretim Üssü Haline Geldi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, Samsun'un salep orkideleri için özel bir yere sahip olduğunu ve 20'nin üzerinde salep türünün bulunduğunu söyledi. Çalışkan, "Burası bir üretim üssü haline dönüştü. Buradan Türkiye'ye salep fideleri, salep tohumları naklediliyor. Türkiye'nin herhangi bir yerinde salep fidesi nereden temin edilir diye sorulduğunda Samsun marka haline geldi" ifadelerini kullandı.

Hasat şenliği, katılımcılara salep içeceği ikramının ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...