Türkiye 2025'te Daha Çok Sallanıyor: İlk 6 Ayda Saat Başı 4 Deprem Meydana Geldi!

Deprem Sayısındaki Artışın Nedenleri
Doç. Dr. Bülent Özmen'in yaptığı açıklamaya göre, Türkiye denizel alanlarla birlikte bine yakın "deprem üretme potansiyeli olan diri fay" barındırıyor ve her yıl ortalama 25 bin deprem kayıtlara geçiyor. Bu yılın ilk yarısında kaydedilen 18 bin 191 deprem ise, yıllık ortalamaya oldukça yaklaşmış durumda.
Özmen, deprem sayısındaki artışın başlıca nedenlerinden birinin, Ocak ve Şubat aylarında Santorini ve Amorgos adaları civarında yaşanan deprem fırtınası olduğunu belirtti. Ayrıca, 23 Nisan'da İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin de sismik hareketliliği önemli ölçüde artırdığını vurguladı.
En Fazla Deprem Muğla'da Yaşandı
İl bazında en fazla depremin yaşandığı yerin Muğla olduğunu belirten Özmen, Muğla'yı sırasıyla Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul'un izlediğini ifade etti.
Doç. Dr. Özmen, günümüzde 2 büyüklüğünün altındaki depremlerin bile tespit edilebildiğini belirterek, "Verilere göre, depremler en yoğun şubat ve nisanda yaşandı. 4 ve 4,9 büyüklüğünde 206 deprem, 5 ve 5,9 büyüklüğünde 18 deprem, 6'dan büyük de 3 depremin meydana geldiğini görüyoruz" bilgisini verdi.
Bu büyük depremlerin en önemlilerinin İstanbul, Kulu-Konya ve Marmaris Bozburun açıklarında meydana gelenler olduğunu dile getiren Özmen, bu depremler nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve 452 kişinin yaralandığını açıkladı.
İstanbul ve Marmara İçin Deprem Tehlikesi Süürüyor
Doç. Dr. Özmen, son günlerde Marmara Denizi'nde yaşanan sarsıntılara da dikkat çekti. 1 ve 2 Temmuz'da Gemlik'te 3,9, 4,2 ve 4,3 büyüklüğünde, 5 Temmuz'da ise Silivri açıklarında Kumburgaz segmenti üzerinde 3,8 büyüklüğünde meydana gelen depremler nedeniyle, Marmara Bölgesi ve İstanbul'un deprem tehlikesinin bir kez daha gündeme geldiğini belirtti.
Özmen, "Genelde İstanbul'un hemen 15-20 kilometre açığından geçen ve Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolundaki depremler üzerinde durulur. Ancak Gemlik civarında, Marmara Denizi'nin güneyinde Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda da sarsıntılar yaşanıyor olması, İstanbul'un Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan ve sismik boşluk olarak gösterilen bu koldan da ciddi şekilde etkilenebileceğini gösterdi" diyerek Marmara'daki riskin genişliğine işaret etti.
Genellikle depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi levha sınırlarında yaşandığını belirten Özmen, Konya ve Ankara gibi bölgelerde de levha içi diri fayların olduğunu ve bunların da zaman zaman 15 Mayıs'ta Kulu, 17 Şubat ve 29 Haziran'da Ankara'da olduğu gibi deprem ürettiğini vurguladı. Bu durum, sanılanın aksine İç Anadolu'nun da deprem tehlikesi altında bulunduğunu gösteriyor.
Doç. Dr. Özmen, deprem risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların başta İstanbul olmak üzere Marmara ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, Marmara Denizi'nde yaşanabilecek 7'den büyük bir depremin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 2-3 kat daha fazla etki oluşturabileceği uyarısında bulundu.
İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Görünmez Kahramanlar: Karıncaların Şaşırtan Hayatta Kalma Sırları ve Olağanüstü Yetenekleri!
9 Temmuz 2025

Güney Kore'de Yaş Devrimi Milyonlar Aynı Anda Gençleşti!
9 Temmuz 2025

Pembe Ay Dolunayı Nedir? 2025'te Ne Zaman Görülecek, Renkli mi Olacak? İşte Tüm Merak Edilenler!
24 Haziran 2025

Nükleer Enerjinin Kalbi: Uranyum Zenginleştirme Nedir, Nasıl Yapılır ve Neden Kritik?
24 Haziran 2025