• Haberler
  • Dünya
  • Peru'da Eski Devlet Başkanı Toledo'ya Yolsuzluk Cezası

Peru'da Eski Devlet Başkanı Toledo'ya Yolsuzluk Cezası

Peru'nun eski Devlet Başkanı Alejandro Toledo, yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından toplamda 20 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki suçlamalar nedeniyle mahkemeye çıkarılan 78 yaşındaki Toledo, devlet kaynaklarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Peru'da eski Devlet Başkanı Alejandro Toledo, yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılandığı davada 20 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Savcılar tarafından hazırlanan iddianamede, Toledo'nun Peru'nun güneyinde bir yol inşa etme ihalesini kazanan Brezilyalı inşaat şirketinden 35 milyon dolar rüşvet aldığı belirtilmişti.

Mahkeme Başkanı Yargıç Ines Rojas, Toledo'nun devlet başkanı olarak halkın güvenini kötüye kullandığını, devlet kaynaklarının korunması ve doğru kullanımı konusunda sorumluluk taşıdığını vurguladı. 2001-2006 yılları arasında Peru'nun devlet başkanlığını yürüten Toledo, 5 yıl önce ABD'nin California eyaletinde tutuklanmış ve geçen yıl Peru'ya iade edilmişti.

Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht ise, soruşturma sürecinde hükümet ihalelerini kazanmak için Latin Amerika ve ABD'deki yetkililere milyonlarca dolar rüşvet ödediğini kabul etmişti. Toledo ise, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Peru'da Eski Devlet Başkanı Toledo'ya Yolsuzluk Cezası

Yargılanan Eski Devlet Başkanlarının Durumu
Peru'da 2019 yılında, Odebrecht şirketine rüşvet vererek ihale almakla suçlanan eski Devlet Başkanı Alan Garcia, polisin evine yaptığı baskın sırasında intihar etmişti. Garcia, hastaneye kaldırılmasına rağmen hayatını kaybetmişti. Ayrıca, 86 yaşındaki eski Başkan Pedro Pablo Kuczynski ve 62 yaşındaki Ollanta Humala da Odebrecht davasında soruşturmaya tabi tutulmuş durumda.

Odebrecht, 2016 yılında rüşvet suçlamalarını kabul ettikten sonra ismini “Novonor” olarak değiştirmişti. Bu dava, Latin Amerika'nın en büyük yolsuzluk skandallarından biri olarak tarihe geçti ve birçok eski devlet yetkilisinin yargılanmasına neden oldu.