Trump'ın Yüzde 50 Bakır Tarifesi Piyasayı Salladı: Bakır Fiyatları Rekor Kırdı!

Yeni Tarifeler ve Piyasa Endişeleri
ABD tarafından açıklanan son tarife kararları, gelecekte daha da ağır vergilerin uygulanabileceği yönündeki endişeleri artırdı. Bu durum, ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülerini güçlendirdi.
Başkan Trump, bu hafta Japonya ve Güney Kore'ye gönderdiği mektuplarda, 1 Ağustos'tan itibaren bu ülkelerden ABD'ye gönderilen tüm ürünlere, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi. Daha önce de Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar gibi ülkelere yönelik tarife oranlarını içeren mektuplar yayımlanmıştı. Bu oranlar, Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25'ten başlayıp, Laos ve Myanmar için yüzde 40'a kadar çıkıyordu.
Bakırda Rekor Yükselişin Nedenleri
Trump'ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini söylemesi, emtia piyasasında sert dalgalanmalara neden oldu ve özellikle bakır fiyatlarında rekor yükselişler görüldü. Bakırın libresindeki yükseliş, Haziran sonuna göre yüzde 10'u, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 40'ı aştı.
Fiyat artışında yalnızca tarifeler etkili olmadı. Halihazırda bakır piyasasında arz endişeleri bu yıl fiyatların yükselmesine neden oluyordu. Çin'in bakır talebinin gücünü koruması da fiyatları olumlu etkileyen bir diğer faktör oldu.
Küresel olarak artan arz yönlü sorunlar da bakır fiyatlarında yükselişe neden olan önemli etkenlerden. Bakır madenciliği şirketi Teck Resources, Şili'deki iki operasyonunda üretimde aksama yaşandığını bildirirken, Londra Metal Borsası'nda bakır stoklarının azalması da fiyatları yukarı yönlü etkiledi. Ayrıca, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Kamo-Kakula bakır işletmesinin sismik aktiviteden etkilenerek yeraltı kısmının su altında kalması, arz endişelerini daha da artırdı.
Uzmanlardan Değerlendirme: "Bu Tarifeler Çin'e Yarar"
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede, ABD'nin dünyanın en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurguladı. Ergezen, "Dolayısıyla yüzde 50 gibi bir tarife açıklanması ABD'nin başlıca Şili, Peru ve Kanada'dan yapmış olduğu bakır ithalatının maliyetini ciddi anlamda arttıracak bir unsur. Bakırda bir arz daralması da olabilir. Özellikle bu anlamda ABD'li bakır üreticileri, bakır madencilik şirketleri avantajlı bir konuma gelecektir" dedi.
Ergezen ayrıca, ABD'deki bakır maliyetlerindeki artışın bakır talebini baskılayacağını ve bu tarifelerin Çin'e yarayabileceğini belirtti: "Aslında ABD burada kendi bakır üreticisi şirketlerini korumak istiyor. Şili, Peru, Kanada'dan ithalatı azaltmaya çalışıyor. Diğer tarafta dünyanın en büyük ithalatçılarından bir tanesi de Çin. ABD'de artan maliyetlerle Şili, Peru ve Kanada'dan ABD'ye gönderilen bakırın Çin'e doğru yönelmesi de mümkün. Bu tarifelerin çok uzun vade kalıcılığı olacağını düşünmek bir miktar zor, gerçekçi de olmaz diyebilirim. Çünkü burada alınan aksiyon doğal olarak Çin'i de etkileyecek, onun işine yarayacak bir hale getirecek."
Trump'ın bu hamlesi, küresel ticaret dengelerinde yeni değişimlere yol açarken, emtia piyasalarındaki dalgalanmaların süreceği sinyallerini veriyor.
İlgili Haberler
Dünya Futbolunda Şok Gelişme! Carlo Ancelotti'ye Hapis Cezası!
09.07.2025
Uzaktan ve İkinci Öğretim Katkı Payları Belli Oldu! Yükseköğretimde Yeni Ücretler!
09.07.2025
SED Parası Zamlandı mı? Temmuz Ödemesi Ne Zaman Yatacak? İşte Yeni SED Tutarları!
09.07.2025
İbrahim Tatlıses'in Sünnet Yaşı Şaşırttı! Duyulanlar Donup Kaldı!
09.07.2025