Bugünün Haberi
9 Temmuz 2025, 19:03
7

Uzaktan ve İkinci Öğretim Katkı Payları Belli Oldu! Yükseköğretimde Yeni Ücretler!

Yükseköğretim kurumlarında 2025-2026 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile öğrenci katkı payları Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi. Karar, öğrenci katkı payları, öğrenim ücretleri, muafiyetler ve engelli öğrencilere sağlanan indirimler gibi önemli detayları içeriyor.
Uzaktan ve İkinci Öğretim Katkı Payları Belli Oldu! Yükseköğretimde Yeni Ücretler!
PAYLAŞ

Birinci Öğretim ve Açık Öğretim Ücretleri Devletten

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitim gören veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri, program sürelerini aşmamaları kaydıyla öğrenci katkı payı ödemeyecek. Bu öğrencilerin ödemesi gereken katkı payı tutarları devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, devlet tarafından karşılanacak bu öğrenci katkı payı tutarları, bu yıl yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

Şehit Yakınları, Gaziler ve Engellilere Tam Muafiyet ve İndirim

Yükseköğretimde sağlanan muafiyet ve indirimler de netleşti. Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında şehit olanların eş ve çocukları, maluller ile eş ve çocukları, şeref aylığı alanlar ile eş ve çocukları, yaş, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinden muaf tutulacak. İlgili belgeleri ibraz edemeyenlere ise ödedikleri ücretler iade edilecek.

Engelli öğrencilere de önemli kolaylıklar getirildi. Engelli raporunu sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın engellilik oranı kadar indirim yapılacak. Birinci öğretim ve açık öğretim programlarındaki engelli öğrencilerden ise hiçbir şekilde katkı payı alınmayacak.

Yatay Geçiş ve Yabancı Dille Öğretim Detayları

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapan öğrencilerin katkı payı süreleri, daha önceki programlarına kayıt yaptırdıkları dönemden itibaren hesaplanacak. Vakıf yükseköğretim kurumlarından devlet üniversitelerine yatay geçiş yapanlar için ise bu süre, yeni programa kayıt yaptırıldığı dönemden başlayacak.

İkinci öğretimden alınan ücretlerin yüzde 10'u, öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, spor ve sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısım ise üniversite bütçesine dahil edilecek. Yabancı dille öğretim yapan programlarda öğrenim ücreti ve katkı payı 1,5 katı olarak alınacak.

Öğrenci sayısı 10 ve altında kalan ikinci öğretim programlarındaki öğrenciler, üniversitenin talebi ve YÖK'ün onayıyla birinci öğretim programına aktarılacak ve bu esaslara tabi olacaklar.

Lisansüstü Öğrencileri ve Gazzeli Öğrencilere Destek

Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan ve hizmetlerden aynı şekilde faydalanacak. Uzaktan öğretim kapsamında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, tezsiz yüksek lisans programlarının öğrenim ücretine tabi olacak.

Ayrıca, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında da ailesi veya kendisi Filistin'in Gazze şehrinde ikamet eden ve herhangi bir devlet yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına devam eden ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ödemesi gereken öğrenim ücreti devlet tarafından karşılanacak.

Bu kararın 30 Haziran 2025 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdiği belirtildi. Yeni düzenlemeler, milyonlarca öğrenci ve ailelerini yakından ilgilendiriyor.