Payload Logo
5 Mayıs 2025, 15:55
10
(Güncellendi: 5 Mayıs 2025, 15:55)

3+1 Hayaliyle Aldı, 1+1 Kabusu! Ne Yapılmalı?

Almanya'da yaşayan Mehmet Ü., Ankara'da internet üzerinden beğendiği 140 metrekarelik 3+1 daireyi satın alınca büyük bir şok yaşadı. Türkiye'ye geldiğinde dairesinin ilan edildiği gibi değil, sadece 78 metrekare ve 1+1 olduğunu gören Mehmet Ü., mahkeme yoluyla hakkını aradı.
3+1 Hayaliyle Aldı, 1+1 Kabusu! Ne Yapılmalı?

Ankara'nın Çankaya ilçesi Yıldızevler Mahallesi'nde bulunan 4 katlı binanın 2. katındaki daireyi 2021 yılında vekalet vererek satın alan Mehmet Ü., yaz aylarında Ankara'ya geldiğinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 140 metrekare beklediği ev, sadece 78 metrekare ve 1+1 çıktı. Binanın mimari projesini inceleyen Mehmet Ü., kendi dairesinde olması gereken 2 oda, banyo ve koridorun, yan dairenin projesinde olmadığını ve kendi dairesine ait alanların komşusu Mehmet A.'nın 1+1 olan dairesine dahil edildiğini dehşetle fark etti.

Mahkeme Kararıyla Haklılığı Tescillendi

Dolandırıldığını anlayan Mehmet Ü., avukatı Senem Yılmazel aracılığıyla 'el atmanın önlenmesi, ecrimisil' davası açtı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, yapılan incelemeler sonucunda davayı kabul ederek, dava konusu evin projeye uygun hale getirilmesine ve Mehmet A.'nın Mehmet Ü.'ye 163 bin TL işgal tazminatı ödemesine karar verdi. Kararın ardından taraflar anlaştı. Mehmet Ü., projede kendisine ait olan kısımları komşusuna satarken, 78 metrekarelik dairesini ise kiraya verdi.

Media content

Avukat Yılmazel: "Karşı Taraf Tekrar Bedel Ödemek Zorunda Kaldı"

Avukat Senem Yılmazel, müvekkilinin yaşadığı mağduriyeti anlatırken, "Müvekkilim aldığı eve taşınmak istediğinde 140 metrekarelik evinin çok küçük olduğunu fark etmiş ve bana başvuru yaptı. Yaptığımız tespitte, müvekkilimin dairesinin büyük bir kısmının yan daireye dahil edildiğini tespit ettik. Komşuya ihtarname gönderdik ancak anlaşma sağlanamayınca dava açtık. Bilirkişi incelemesi ve keşif sonucunda, müvekkilimin dairesinin büyük bir kısmının yan daireye dahil edildiği, 1+1 dairenin 3+1'e çıkarıldığı belirlendi. Mahkeme, müvekkilime işgal tazminatı ödenmesine ve müdahalenin önlenmesine karar verdi. Karar kesinleştikten sonra yıkım söz konusu olacaktı ancak taraflar anlaştılar. Karşı taraf tekrar bedel ödemek zorunda kaldı. Aslında komşusu da mağdur oldu, evi görerek almış ancak kandırılmış gibi bir durum söz konusu" dedi.

"Daire Alırken Tapu ve Proje Mutlaka İncelenmeli"

Avukat Yılmazel, benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için daire alırken mutlaka gayrimenkul ekspertizinden rapor alınması gerektiğini vurgulayarak, "Kredi alınırken bankalar bu raporu alıyor ancak nakit alımlarda maalesef bu yapılmıyor. Bu tip davalarla çok sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle tapu kayıtları ve mimari projeler dikkatlice incelenmeli, gerekirse uzman görüşü alınmalıdır" uyarısında bulundu.


6 Mayıs 2025, 18:22
4
(Güncellendi: 6 Mayıs 2025, 18:26)

Öğretmen Atamaları Değişti! İşte Yeni Sistem!

Öğretmen olmak isteyen adaylar için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarihi bir değişikliğe gidiyor. 1 Eylül itibarıyla başlayacak yeni dönemde, öğretmen atamalarında KPSS şartı ve sözlü mülakat uygulaması tamamen kaldırılıyor. Yerine, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademilerinde beceri odaklı ve uygulamalı 14 aylık kapsamlı bir eğitim alması zorunlu hale geliyor. Ayrıca akademiye girişte adaylar, sayısal ve sözel soruların yer aldığı Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki ayrı sınava tabi tutulacak.
Öğretmen Atamaları Değişti! İşte Yeni Sistem!

Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, yeni dönemin ayrıntılarını ilk kez TRT Haber'e açıkladı. Vural, özellikle uygulama becerilerinin önemine vurgu yaparak, akademide öğretmen adaylarının bilgilerini sınıfa nasıl taşıyacakları ve öğrencilere nasıl aktaracakları konusunda yoğun bir eğitim alacaklarını belirtti.

"Öğretmenler, Aday Öğretmenleri Yetiştirecek!"

Yeni sistemde, uzman ve başöğretmen unvanına sahip deneyimli öğretmenler, yapılacak değerlendirmeler sonucunda Milli Eğitim Akademilerinde eğitim personeli olarak görev alabilecekler. Ayrıca üniversitelerdeki doktor öğretim üyeleri ve üst unvanlardaki akademisyenler de akademiye eğitim personeli olarak katkı sağlayabilecekler. Bu sayede, öğretmen yetiştirme sürecine deneyimli eğitimcilerin doğrudan katılımı sağlanacak.

KPSS Tarih Oluyor! İşte Yeni Sınav Sistemi:

Öğretmen adayları için en dikkat çekici değişikliklerden biri KPSS şartının kaldırılması oldu. Yeni sistemde adaylar, akademiye giriş için iki aşamalı bir sınava girecekler:

  • Akademi Giriş Sınavı (AGS): Bu sınavda adaylara 80 soru sorulacak ve 110 dakika süre tanınacak. AGS, adayların sözel ve sayısal yeteneklerini ölçecek.
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Adaylar, branşlarına yönelik 50 sorudan oluşan bu sınava 90 dakika içinde cevap verecekler.
Media content

Adayların akademiye giriş başarı sıralaması, bu iki sınavın ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenecek. Cevdet Vural, sınavın içeriğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "80 soru AGS 50 soru da ÖABT testinden iki ayrı testin yüzde 50 ayrı ortalaması alınarak 17 alan bu şekilde seçilecek. Başta İngilizce, Fransızca olmak üzere 10 yabancı dil alanımız ise hem YDS'ye hem AGS'ye girecek. Sözel ve sayısal yetenek yüzde 18.75'lik bir ağırlığa sahip olacak eğitimin temel kavramları ve kuramları dediğimiz yüzde 30 mevzuat, yüzde 10 coğrafya, yüzde 10 tarih, yüzde12,5 şeklinde bir ağırlığı olacak."

14 Ay Boyunca Uygulamalı Eğitim:

Akademiye kabul edilen öğretmen adayları, azami 14 ay sürecek kapsamlı bir eğitim alacaklar. Bu eğitimin %40'ı teorik derslerden oluşurken, %60'ı ise uygulama odaklı olacak. Adayların atamaya esas başarı puanı, teorik ve uygulamalı derslerdeki performanslarının ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenecek.

Media content

Akademi Binaları Hangi İllerde Kurulacak?

Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, mevcut hizmet içi eğitim merkezlerinin eğitim uygulama merkezlerine dönüştürüldüğünü ve ilave binalar için değerlendirme sürecinin devam ettiğini belirtti. Akademi binalarının kurulacağı ilk iller arasında İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat yer alıyor. Vural, talep yoğunluğuna dikkat çekerek, açılacak ilave eğitim merkezlerinin belirlenmesinde amaca uygunluk ve en iyi şartları sunan illerin öncelikli olacağını ifade etti.

Bu yeni sistemle birlikte öğretmen atamalarında yepyeni bir dönem başlarken, adayların daha donanımlı ve uygulama becerileri gelişmiş bir şekilde mesleklerine başlamaları hedefleniyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...