Motokuryeler Artık Kayıt Altında! Yeni Düzenleme!

Bakan Uraloğlu, 15 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle motokuryelerin ilk defa kayıt altına alındığını müjdeledi. Bu düzenleme ile sektörde yetkin ve eğitimli kuryelerle hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Yeni yönetmelikle motokuryelere P1 yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bakan Uraloğlu, "En fazla 3 taşıtla faaliyet gösterecek motokuryelere yetki belgesi ücretinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren ilk 6 ay içerisinde yetki belgesi alacak motokuryeler ise yüzde 95 indirimden faydalanabilecek" dedi. Ayrıca kuryeler, yetki belgelerini e-Devlet üzerinden yüzde 5'e varan indirimlerle alabilecekler.
Kurye İşletmeciliğine Yeni Kurallar ve Sorumluluklar
Yönetmelik, yetki belgesine eklenecek taşıtlara ilişkin şartları da belirledi. Motokuryelerin uzun süreli veya finansal kiralamalı taşıtları kullanabilmesine ve işletmecilerin ilk 6 ay içinde 15 yaşına kadar olan taşıtları kaydedebilmesine imkan tanındı. Şoförler dışında teslimatı yapan kuryeler için ise Kurye Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Kurye işletmecilerinin mesleki yeterlilik belgelerini (SRC- Moto Kurye SRC – Kurye Faaliyet Belgesi) alması için 1 yıl süre tanındı.

Firmalara, istihdam ettikleri her kuryeyi Bakanlığa bildirme zorunluluğu getirilirken, kuryelerin belirli suçlardan hüküm giymemiş olması da şart koşuldu. Ayrıca, kurye faaliyetlerinde taşıma süresi taahhüdünde bulunulması ve teslimi mümkün olmayan adreslere gönderi kabulü yasaklandı. Teslim edilemeyen gönderilerin aynı gün içinde göndericiye iadesi zorunlu hale getirildi. Gönderiler, alıcının talebiyle teslim sırasında kontrol edilebilecek ve temassız teslimat gibi hizmetler sunulabilecek. Bozulabilir gıda taşımacılığında ise gerekli tedbirlerin alınması zorunlu oldu.
Kuryelerin giydikleri reflektif yeleklerde "KURYE" ibaresi ve firmaların U-Net numaraları yer alacak. Satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasak eşyaların taşınması ise kesinlikle yasaklandı. İşletmelerin kuryelerine koruyucu ekipman sağlama zorunluluğu da getirildi.
Kadın Şoför İstihdamına Büyük Destek
Bakan Uraloğlu, kadın şoför istihdamını teşvik etmek amacıyla önemli adımlar attıklarını açıkladı. İstihdam edilen her kadın şoför için taşıt kartı ücretinde yüzde 95 indirim sağlanacak. Ayrıca, son bir yılda taşıtlarının yüzde 10'u kadar kadın şoför istihdam eden firmaların yetki belgeleri üç ay süreyle ücretsiz uzatılacak.
Takograf Manipülasyonuna Ağır Yaptırımlar
Şoförlerin yorgun araç kullanmasının önüne geçmek için takograf kullanımının zorunlu olduğu araçlarda takografsız araç kullanma, başkasının takografını kullanma veya takografta manipülasyon yapma halinde yetki belgesi sahibine 44 bin 325 lira idari para cezası uygulanacak. Taşımacı firmaların, sefere gönderdikleri şoförleri taşıma mesafesine göre önceden planlamaları zorunlu hale getirildi.

Servis Taşımacılığına Yeni Düzenlemeler
Şehirlerarası ve mücavir alan dışı öğrenci ve servis taşımacılığı yeniden düzenlendi. En fazla üç servisle faaliyet gösterecekler için yetki belgesi ücretinde yüzde 95 indirim sağlanacak. Yetki belgesi kapsamında en fazla 100 özmal ve 50 sözleşmeli taşıt kaydedilebilecek. Tahditli taşıtların, UKOME veya İl Trafik Komisyonu izniyle şehirlerarası servis taşımacılığında kullanılmasına imkan tanındı.
Yolcu Taşımacılığında U-ETDS Düzenlemesi ve Terminal Ücretlerinde Sınırlama
Yolcu taşımacılığında U-ETDS sistemine eksik veya hatalı bildirim yapan firmalara yönelik müeyyideler yeniden düzenlendi. Taşıma veriminin artırılması amacıyla biletli yolcu taşımacılığı yapan firmalar için 20 adedi geçmemek üzere 18-24 koltuklu taşıtların kullanımına olanak tanındı. Ara durak olarak kullanılan terminallere otobüs girişlerini teşvik etmek amacıyla terminal çıkış ücretlerinde yolcu sayısına göre sınırlama getirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu kapsamlı düzenlemeleri, taşımacılık sektöründe daha güvenli, düzenli ve kaliteli bir hizmet anlayışının hakim olmasına katkı sağlayacak gibi görünüyor.