• Haberler
  • Ekonomi
  • Kuyumcuların ve Altını Olanların Korktuğu Başına Geldi! Kimse Bunu Beklemiyordu

Kuyumcuların ve Altını Olanların Korktuğu Başına Geldi! Kimse Bunu Beklemiyordu

Yurt dışından Türkiye’ye büyük ölçekte işlenmemiş altın girişi vardı. Türkiye ağustos ayı itibarıyla 22 milyar 776 milyon dolar değerinde işlenmemiş saf altın ithalatı yaparak hazine ve Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Bu büyük ithalat miktarı ekonomi yönetimini halkın ithalatı üzerinde düzenlemeler yapmaya zorladı.

Bankalık altın ithalatlarında bildirim aranmama şartına son vermeye karar verdi. Fakat bu karar kuyumculuk ve pırlanta sektöründekiler için üretime darbe olabileceği endişelerine neden oldu.

Beklenmeyen Oldu

Hazine ve maliye bakanı son olarak temmuz ayının dış ticaret verilerini açıkladığında, cari açığın yıllık ilk 8 ayında 58.5 milyar doları açtığını ve bu rakamın 22 milyar 776 milyon dolarının işlenmemiş saf altın ithalatından kaynaklandığını açıkladı. Bu yıl sonuna kadar 30 milyar doları aşması beklenen altın ithalatının şimdiden 34 yılın en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor seviyelere geldiğini belirtti.

Altın fiyatlarındaki düşüşler dünya genelinde merkez bankalarının altın stoklarını artırmaya teşvik ederken, Türkiye Cumhuriyeti merkez Bankası son yıllarda dünyanın en fazla altın ithal eden merkez Bankası haline gelmişti.

Özellikle son 2 yılda Türkiye Cumhuriyeti merkez Bankası altın rezervlerini rekor seviyeye çıkarmıştı, fakat bu rezervlerin bir kaçını seçim öncesi piyasaları dengelemek için harcamıştı. Yeni ekonomi yöntemi; cari açığı kontrol altına almak ekonomiyi dengelemek için ve altın ithalatını kısıtlanmak amacıyla çeşitli tedbirler almaya başladı.