• Haberler
  • Yaşam
  • Kışa Hazırlıklar Tüm Hızı İle Devam Ediyor! Muhteşem Ev Salçası Nasıl Yapılır?

Kışa Hazırlıklar Tüm Hızı İle Devam Ediyor! Muhteşem Ev Salçası Nasıl Yapılır?

Ekim ayının son günlerini yaşarken, kışa hazırlık işlemleri de başladı. Turşu, konserve, erişte ve salça gibi ev yapımı ürünlerin hazırlıkları tüm hızı ile devam ediyor.

Ekim ayının son günlerini yaşarken, kışa hazırlık işlemleri de başladı. Turşu, konserve, erişte ve salça gibi ev yapımı ürünlerin hazırlıkları tüm hızı ile devam ediyor. Pek çok kişi salça için pazarlardan kilo kilo domates alırken, bazı şanslı kişiler ise kendi tarla domateslerinden ev yapımı harika salçalar hazırlayabiliyor.

Kasım ayının yaklaşması ile kış hazırlıkları daha da ön plana çıkmış durumda. Kış domatesinin pek tatsız - tuzsuz olması nedeni ile birçok kişi, şimdiden konserve ve salça yapımına başladı. Ancak her şeyde olduğu gibi bu tür işlemlerin de elbette püf noktaları var. Eğer bu püf noktalara dikkat derseniz, kış boyunca enfes lezzette salçalarınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Bu yazıda salça yapmak için dikkat edilmesi gerekilen detayları sizlerle paylaşacağız.

Ev Salçası Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ev salçası hem lezzeti hem de sağlıklı olması ile ön plana çıkan ve sıkça tüketilen bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklukta olduğu gibi şimdi de ekmeğin üstüne ev salçası sürüp yemek, pek çok kişi için büyük bir keyif veriyor. Peki ama bu lezzetli ev salçası nasıl yapılmalı? İşte bu konudaki ince detayları sizlerle paylaşacağız ve siz de kış boyu afiyetle bu salçayı tüketebileceksiniz.

Öncelikle lezzet ve sağlık için domatesleri iyi seçmekte fayda var. Eğer ulaşım sağlayabiliyorsanız doğal ve tarlalardan gelen domatesleri ev salçanızda kullanmalısınız. Bu nokta, salçanın lezzetini artıracağı gibi size daha sağlıklı bir besin sunacaktır. Bir de ne kadar salça yapmak istediğinizi önden belirleyin. Ölçü vermek gerekirse 5 kilo domatesten 1 ya da 1.5 kiloya yakın salça çıkmakta.

İkinci adım olarak domateslerinizi güzelce yıkamanız gerekiyor. Bu nokta, sağlık açısında oldukça önemli. Ayrıca domatesi kabuklarından ve çekirdeklerinden de temizlemek gerekiyor. Bu kısım biraz zahmetli olsa da en iyi salça yapımı için bu işlemin yapılması lazım.

Kabukları soyulmuş olan domatesleri küçük küçük doğrayın. Doğranan domatesleri tuzda bir miktar bekletin. Daha sonra domateslerin fazla suyunu süzmeniz ve domatesleri püre haline getirmeniz gerekiyor. Kaynatma işlemini bu aşamadan sonra yapmanız, salçanızın daha lezzetli olmasını sağlayacak. Tencereye aldığınız domatesleri ağır ağır kaynatmanız gerekiyor, bu işlem için acele etmeyin, ancak dibinin tutmamasına da dikkat edin. Bu nedenle salçanızı sürekli takip etmeniz ve sık aralıklarla karıştırmanız iyi olacaktır. Kaynatma aşamasında içine zeytinyağı ve tuz ekleyebilirsiniz.

Genel olarak örneğin 5 kilo domates için 5 kaşık kaya tuzu konulabilir. Ölçülerinizi damak zevkinize göre değiştirmeniz elbette mümkün. İyice kaynayan ve suyunu çekerek kıvam almış olan salçanızı, sıcaklığı kaybolmadan, önceden dezenfekte edilmiş olan temiz ve kuru olan kavanozlara doldurun ve kapağı sıkıca kapatın. Ters çevirdikten sonra 1 gece bekletin ve bu salçaları güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde saklayın. Açılan salçaları ise mutlaka buzdolabında saklamayı unutmayın.