Payload Logo
7 Mayıs 2025, 15:03
12
(Güncellendi: 7 Mayıs 2025, 15:03)

İthal Patatesler Virüslü mü? 2000 Ton Patateste Şok!

Mersin limanına son iki ay içerisinde yurt dışından gemilerle getirilen tam 2 bin 223 ton 150 kilogram tohumluk patates, yapılan titiz kontroller sonucunda tehlikeli virüsler tespit edilince geri gönderildi. Bu durum, Türkiye'deki yerli patates üretiminin yeterliliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
İthal Patatesler Virüslü mü? 2000 Ton Patateste Şok!

Edinilen bilgilere göre, Akdeniz üzerinden Mersin limanına ulaşan tohumluk patates sevkiyatları Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü inspektörleri tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Yapılan kontrollerde, İskoçya menşeli 850 ton tohumluk patateste, Hollanda menşeli dört ayrı sevkiyatta bulunan bin 152 ton 150 kilogram tohumluk patateste ve Almanya menşeli 150 ton patateste 'Potato leafroll polerovirus' (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve 'Tobacco rattle tobravirus (Tütün çıngırak virüsü) tespit edildi. Sağlığı tehdit eden bu virüslerin belirlenmesi üzerine toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram virüslü tohumluk patates, geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Kendi Kendine Yetiyor!

Yurt dışından gelen patateslerin virüslü çıkması, Türkiye'nin kendi üretim kapasitesinin yeterli olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Fazla verimi, yüksek besin değeri, kolay sindirimi ve geniş kullanım alanıyla dünya genelinde önemli bir besin kaynağı olan patateste Türkiye, dünya sıralamasında 15. sırada yer alıyor. Son 5 yılda üretimini 1 milyon ton artıran Türkiye'nin yıllık patates hasadının 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise Niğde başta olmak üzere Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya gibi 10 ilde gerçekleştiriliyor ve bu 10 il, toplam üretimin yaklaşık 5 milyon tonunu karşılıyor.

Media content

Kişi başına tüketimin 52 kilograma kadar ulaştığı Türkiye'nin patates üretiminde %103,6 yeterlilik derecesine sahip olduğu belirtiliyor. Bu sayede, düşük miktarda da olsa patates ihraç ediliyor. Yurt dışından gelen patateslerin genellikle tohumluk amaçlı olduğu ve bu miktarın toplam üretime oranının %1'ler civarında olduğu ifade ediliyor.

"Patates Tohumunu Kendimiz Üretiyoruz, Dışarıdan Gelmesine Gerek Yok"

Patates üretiminin yoğun olduğu illerden Adana'nın Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doğan, "Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışarıdan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurt dışından geliyor" dedi.

İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine dikkat çeken Doğan, "Eğer yurt dışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirilebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz" uyarısında bulundu.

Bu olay, yurt dışından gelen tarım ürünlerindeki sağlık kontrollerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sererken, Türkiye'nin yerli üretim potansiyelinin de altını çiziyor.

8 Mayıs 2025, 03:56
5
(Güncellendi: 8 Mayıs 2025, 03:56)

Gebze'de Çölyak Hastalarına Destek Glutensiz Yemek Yarışması Düzenlendi

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, 15 şehirden çölyak derneklerinin katılımıyla Ulusal Glutensiz Yemek Yarışması düzenledi. Birincilik Kütahya Derneği’nin oldu.
Gebze'de Çölyak Hastalarına Destek Glutensiz Yemek Yarışması Düzenlendi

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, 15 şehirden gelen çölyak dernekleriyle birlikte düzenlenen Ulusal Glutensiz Yemek Yarışması'nda çölyak hastalığına dikkat çekti. Yarışmada birinciliği Kütahya Çölyak Derneği kazanırken, Hatay ve Erzurum dernekleri de dereceye girenler arasında yer aldı.

H2: Çölyak Hastalığına Dikkat Çekildi

Çölyak hastalığının farkındalığını artırmak ve çölyak hastalarının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla Gebze Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Glutensiz Yemek Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmaya katılan 15 şehirden dernekler, özel tariflerini sunarken, lezzetler kadar farkındalık mesajları da ön plandaydı.

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz yaptığı açıklamada, " Bugün, çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla 15 şehrimizden #Gebze'mize gelen çölyak derneklerimizle beraber ev sahipliğimizde Ulusal Glutensiz Yemek Yarışması düzenledik.

Yarışmamız sonucu 1'incilik elde eden Kütahya Çölyak Derneği'ni ve dereceye giren Hatay ile Erzurum Çölyak Derneklerini tebrik ediyor, katılım gösteren tüm derneklerimize de teşekkür ediyorum.

Çölyak hastalarımızın hayatlarını daha konforlu hale getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyorum. " ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...