Avrasya Tüneli Mavi Nokta Ağı Sertifikası Aldı!

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Avrasya Tüneli'nin 'Mavi Nokta Ağı' sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladığını belirtti. Sertifikanın, 24 Nisan'da Paris'teki OECD Konferans Merkezi'nde düzenlenen törenle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Avrasya Tüneli yetkililerine takdim edildiği kaydedildi.
Küresel Girişimin İlk Ulaştırma Projesi: Sürdürülebilirlik Şartlarını Eksiksiz Yerine Getirdi
'Mavi Nokta Ağı'nın dünya genelinde kaliteli, sürdürülebilir ve kapsayıcı altyapı yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlayan küresel bir girişim olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Avrasya Tüneli, programın 'açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşmasının hedeflerini destekleyen ve finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir olma' şartlarını yerine getirerek dünyada bu sertifikayı alan ilk ulaştırma projesi oldu. Böylece ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk 4 projeden biri oldu" ifadelerini kullandı.
8 Yılda Ülke Ekonomisine 2 Milyar Dolar Katkı Sağladı
Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık 2016'da hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, tünelin İstanbul boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı bir alternatif sunduğunu belirtti. Uraloğlu, "Avrasya Tüneli'ni hizmete sunulmasından bu yana 155 milyon araç kullandı. Yapılan hesaplamalarda, kullanıcılarına 8 yılda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon azalımı ve 590 milyon araç/kilometre azalması tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı. Sadece 2024 yılında elde ettiğimiz ekonomik fayda 445 milyon doları buldu" dedi.

Kendi Enerjisini Üretiyor, Çevreye Katkı Sağlıyor
Avrasya Tüneli'nin sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde önemli adımlar attığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, İşletme ve Bakım Binası ile havalandırma binalarında kurulan güneş enerjisi santrali sayesinde yıllık 322 bin 880 kilovatsaat enerji üretildiğini açıkladı. Uraloğlu, "546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizeri bulunan GES ile veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bu sayede hem temiz enerji kullanılıyor hem de yıllık 210 ton karbon emisyonunun azaltılmasına destek olunuyor. Bu rakam yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eş değer bir katkı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Avrasya Tüneli'nin bu önemli başarısı, Türkiye'nin ulaştırma projelerinde sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık ilkelerine verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.