Bugünün Haberi
23 Temmuz 2025, 11:59
5
(Güncellendi: 23 Temmuz 2025, 11:59)

Türkiye'den Stratejik Hamle! Eurofighter Anlaşması İmzalandı, Bölgede Şok Etkisi!

Türkiye'nin beklediği büyük hamle gerçekleşti! Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İngiltere Savunma Bakanı John Healey ile yapılan görüşmeler neticesinde, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesine yönelik tam kapsamlı bir anlaşmaya giden Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını duyurdu. Türk savunma sanayii ve hava gücüne stratejik katkı sağlayacak bu gelişme, özellikle İsrail ve Yunanistan'da şok etkisi yarattı.
Türkiye'den Stratejik Hamle! Eurofighter Anlaşması İmzalandı, Bölgede Şok Etkisi!
PAYLAŞ

MSB, yapılan anlaşmayı "Bu belge, ülkeler arasındaki ilişkiyi resmîleştirmekte ve Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır" sözleriyle ilan etti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İstanbul'da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda bir araya gelerek bu önemli adımı attılar.

MSB tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Cumhuriyeti ve İngiltere Savunma Bakanları; bugün İstanbul'da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda bir araya gelme fırsatını memnuniyetle karşılamış, Türkiye-İngiltere ortaklığının gücünü yeniden teyit etmiş, iki ülkenin NATO aracılığıyla yürütülen iş birliği dâhil olmak üzere uzun süredir devam eden savunma iş birliğinin, savunma sanayi ve güvenlik alanındaki gelişen bağlarının önemini vurgulamışlardır. Her iki bakan da, İttifak'ın ortak caydırıcılığını desteklemek amacıyla bu stratejik ortaklığı derinleştirme taahhüdünde bulunmuştur."

"Türkiye'nin Muharip Hava Kabiliyetlerini Artırma Yolunda Önemli Bir Adım"

Anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgilendirmede, Eurofighter Typhoon ihracatı konusunda kayda değer ilerleme sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Türkiye'nin bir Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesi, NATO'nun kilit müttefikleri arasında onlarca yıl boyunca gelişen dostluk bağlarını daha da güçlendirecek ve Türkiye'nin gelişmiş muharip hava kabiliyetlerini artırma yolunda önemli bir adım olacaktır" denildi.

Bu gelişme, İngiltere-Türkiye ortaklığında, kabiliyet iş birliğini güçlendirme ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yoluyla destekleme anlamında yeni bir dönemin başlangıcını oluşturacak.

"Türkiye'nin Typhoon Topluluğuna Katılımı Yönünde Olumlu Bir Adım"

Savunma Bakanları tarafından imzalanan ortak Mutabakat Zaptı, ülkeler arasındaki ilişkiyi resmîleştirirken, Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Her iki Bakan da bu imzayı, Türkiye'nin Typhoon topluluğuna katılımı yönünde olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşıladıklarını ve gerekli düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlandırılması yönünde ortak bir hedefi paylaştıklarını ifade etti.

Alman Basını Yazdı: Almanya'dan 40 Adet Savaş Uçağına Yeşil Işık!

Öte yandan, Alman basını bugün Almanya federal hükümetinin de Türkiye'ye Eurofighter Typhoon savaş jetlerinin teslimatı için yeşil ışık yaktığını yazdı. Habere göre; Federal Güvenlik Konseyi, Ankara'dan gelen 40 adet Eurofighter savaş uçağı talebini olumlu karşıladı.

İngiliz basınına göre, jetlerin kesin sayısı ve özellikleri henüz kesin olarak kararlaştırılmadı. Ancak Türkiye 40 jetin tamamını sipariş ederse, sipariş bedelinin yaklaşık 4,75 milyar Euro'ya ulaşacağı belirtiliyor.

Eurofighter Typhoon Özellikleri: Neden Bu Kadar Stratejik?

Eurofighter Typhoon, çift motorlu, süpersonik, kanart delta kanatlı ve çok amaçlı bir avcı uçağıdır. İngiltere ve Almanya'nın yanı sıra İtalya ve İspanya'yı da içeren bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir.

Temel Özellikleri:

  • Boş Ağırlık: 11.000 kg
  • Azami Kalkış Ağırlığı: 23.500 kg
  • G Limiti: +9 / -3 g (manevra kabiliyeti)
  • Azami İrtifa: 55.000 ft (yaklaşık 16.7 km)
  • Kalkış Süresi: 8 sn (hızlı intikal kabiliyeti)
  • Azami Hız: Mach 2.0 (ses hızının iki katı)
  • Operasyonel Pist Uzunluğu: 700 m (kısa pistlerden operasyon yeteneği)
  • Kalkıştan 35.000 ft ve Mach 1.5 Hıza Ulaşması: 2.5 dk (hızlı yükseliş ve hızlanma)

Bu anlaşma, Türkiye'nin hava savunma kapasitesini önemli ölçüde güçlendirecek stratejik bir adım olarak değerlendirilirken, bölgedeki dengeleri de etkileyecek potansiyele sahip.