Bugünün Haberi
8 Temmuz 2025, 14:56
6
(Güncellendi: 8 Temmuz 2025, 15:58)

Kartalkaya Faciası Davasında Kan Donduran İfadeler: "Başımıza İş Açtınız" Dedi!

Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Oteli yangın felaketiyle ilgili davanın ikinci oturumunda, otelin muhasebecisi Cemal Özer'in verdiği ifade, ihmaller zincirini gözler önüne serdi. Özer, oteldeki yangın güvenliği eksiklerini genel müdür ve aynı zamanda otel sahibinin damadı olan Emir Aras'a aktardığında, Aras'ın kendisine "Başımıza iş açtınız" diyerek tepki gösterdiğini belirtti. Özer ayrıca, bir itfaiye erinin de "koridorların mevzuata uygun olmadığını" dile getirdiğini aktardı.
Kartalkaya Faciası Davasında Kan Donduran İfadeler: "Başımıza İş Açtınız" Dedi!
PAYLAŞ

Yangın Denetimi ve Şok Edici Diyalog


Habertürk'ten Gizem Türemen ve Alihan Tok'un haberine göre, duruşmada savunma yapan Cemal Özer, otelde yapılan itfaiye denetimini detaylarıyla anlattı. İtfaiye erinin elinde metreyle ölçümler yaptığını, restoran, spa ve resepsiyon gibi bölümleri incelediğini belirten Özer, itfaiye erinin kendisine bir form doldurduğunu ve bu formun rapor haline gelerek otel yönetimine iletileceğini söylediğini ifade etti.

Özer, "Ben ona istinaden formu imzalamak zorunda kaldım. Kendi aldığım notları muhasebe müdür yardımcısına söyledim. İdris ile Emir Aras'ın yanına gittik. Gazelle Otel'in müdürü Ahmet beyi gördüm. Böyle bir form düzenlediler dedim. Emir beye eksikleri tek tek anlattım. Emir bey inceledi ve 'Tamam ben Kadir Özdemir'le görüşürüm siz çıkın' dedi hatta biz çıkarken 'başımıza iş açtınız' diye kızdı bize Emir Aras." dedi.


İtfaiyenin Tespit Ettiği Eksikler Nelerdi?


Muhasebeci Cemal Özer, itfaiyenin denetimde tespit ettiği önemli eksikleri de sıraladı:

  • Koridorlar mevzuata uygun değil.
  • Restorandaki davlumbazda sensör yok.
  • SPA'da acil çıkış yok.
  • Acil çıkış ışıkları yanmıyor.


Media content

Yangın Gecesi Yaşananlar ve Güvenlik İhmalleri


Özer, yangın gecesini de dehşet verici detaylarla anlattı: "Yangın gecesi 10. kattaydım. Koku geldi burnuma sesleri duydum. Kapı önüne çıktık dumandan ilerleyemedim. Camdan kafamı çıkardım, nefes aldım bir saat. İtfaiye sepetiyle kurtardılar beni. Alarm sesi duymadım. Yangın tatbikatı ya da eğitimi yapılmadı. Otelde ışıklı uyarı levhaları vardı ama ışıkları yanmıyordu."

Muhasebeci Özer, ayrıca acil durum müdahale ekibi listesinde adının olduğunu bilmediğini ve yanındaki imzanın da kendisine ait olmadığını belirtti.


Eski Ruhsat ve Denetim Müdürü Sorumluluğu Reddettti


Duruşmanın başında ifade veren Bolu İl Özel İdaresi eski Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel ise, yangın çıktığı dönemde görevde olmadığını ve ruhsat denetim müdürlüğü görevini Yeliz Erdoğan'a bıraktığını belirterek sorumluluğu olmadığını savundu.

Özel, ifadesinde İl Özel İdaresi'nin yetkisinin turizm bölgesi alanı dışında bulunduğunu ve iş yeri açıldıktan sonra denetim yetkisinin olmadığını belirtti. Ayrıca mevzuatta yangınlarla ilgili denetim yapılacağına dair bir hüküm bulunmadığını, bu raporun bir kereliğe mahsus alındığını ve itfaiyenin rapor verdiği bir tesisi özel idarenin denetlemesinin mümkün olmadığını iddia etti. Turizm belgeli tesislerin sadece Kültür ve Turizm Bakanlığınca denetleneceğini de vurguladı.

Bu ifadeler, Kartalkaya'daki faciada güvenlik standartlarının ne denli göz ardı edildiğini bir kez daha ortaya koydu. Dava sürecinin ilerleyen oturumlarında daha fazla detayın gün yüzüne çıkması bekleniyor.