İngiltere ve Güney Kore'den Kuzey Kore'nin Rusya'ya Asker Göndermesine Sert Tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ve asker göndermesini kınadıklarını duyurdular. Ortak açıklamada, bu durumu 'kabul edilemez' olarak nitelendirirken, Kuzey Kore'nin nükleer teknoloji transferine dair endişelerini de dile getirdiler.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, Seul'de yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundular. İki bakan, Kuzey Kore'nin Rusya ile artan askeri iş birliğine dikkat çekerek, "Kuzey Kore'nin yasa dışı silah transferlerini ve Rusya'nın Ukrayna'daki hukuksuz ve saldırgan savaşını desteklemek üzere asker gönderdiğine dair çıkan haberleri güçlü bir şekilde kınıyoruz" dediler.

Açıklamada, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki askeri iş birliğinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği ve küresel güvenliği tehdit ettiği vurgulandı. Ayrıca, "Ukrayna'nın adil ve kalıcı bir barışa ulaşması için gereken desteği sağlamaya kararlıyız" ifadesi yer aldı.

Bakanlar, Kuzey Kore'ye silah ve askeri personel karşılığında Rusya'nın neler sağlayabileceğini dikkatle izlediklerini belirtirken, "Aynı zamanda Kuzey Kore'ye nükleer veya balistik füzelerle ilgili teknoloji transferi yapılması ihtimali konusunda derin kaygılarımız var" dediler. Bu tür bir durumun uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını tehlikeye atacağına ve hem Kore Yarımadası hem de dünya genelinde barış ve istikrarı tehdit edeceğine dikkat çektiler.

Son olarak, Hint-Pasifik ve Avrupa-Atlantik bölgelerinin güvenliğinin daha fazla iç içe geçtiğinin bilincinde olduklarını ifade ederek, "Durumu yakından takip edecek ve hukuksuz, pervasız ve istikrarı bozucu davranışları caydırmak için uluslararası toplumla birlikte gerekli önlemleri alacağız" şeklinde taahhütlerini dile getirdiler.