Elden Kira Ödemeleri Tarih Oldu: Kiracı ve Ev Sahiplerine Cezalar Yolda!

Kira ödemelerini elden yapanlar için yeni dönem resmen başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı yeni düzenlemeyle, artık tüm kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla yapılmak zorunda. Elden kira ödemesi yapan kiracı ve ev sahiplerine, 5 bin liradan az olmamak kaydıyla, kira tutarının 'u oranında ceza uygulanacak. Cezaların üst sınırı ise 20 milyon liraya çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı yeni Gelir Vergisi Genel Tebliği ile elden kira ödeme dönemi sona erdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, artık iş yeri ve konut kiraları banka ya da PTT aracılığıyla yapılmak zorunda. Eski uygulamada iş yeri kiralamalarında tutara bakılmaksızın banka ya da PTT aracılığıyla ödeme zorunluluğu vardı, konut kiralarında ise bu sınır 500 lira olarak belirlenmişti. Ancak yeni düzenlemeyle tüm kira ödemeleri kapsama alındı ve elden ödeme yapılamayacak.

Yeni tebliğe göre, kira ödemelerini elden yapan kiracı ve ev sahiplerine her tespit için kira tutarının %10'u oranında ceza kesilecek. Bu cezanın alt sınırı 5 bin lira olarak belirlenirken, üst sınır ise 20 milyon liraya çıkarıldı. Kiracılar, elden ödeme yaptıklarını 5 iş günü içerisinde idareye bildirmeleri halinde cezadan muaf tutulacak.

Yeni düzenleme, günlük veya kısa süreli konut kiralamalarını da kapsıyor. Ayrıca, vergi kanunlarında yapılan değişiklikle hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilmesi kararlaştırıldı. Kiracıların ve ev sahiplerinin cezalarla karşı karşıya kalmamak için banka veya PTT üzerinden kira ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Bu düzenleme, kira ödemelerinin daha şeffaf hale getirilmesini ve vergilendirme süreçlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini hedefliyor.