Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı! Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının doktor ve diyetisyen işbirliğiyle mevsime uygun, kan değerlerini dengede tutacak bir beslenme planı yapmalarının kritik önem taşıdığını belirtti. Aydın, "Hemodiyaliz hastalarının kanlarındaki potasyum, fosfor ve albümin değerleri, beslenme ile doğrudan ilişkilidir" dedi.
Sarı-Turuncu Meyvelere Dikkat: Potasyum Yükselişi Tehlikeli!
Diyetisyen Aydın, yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin, kan potasyum seviyelerinin yükselmesine neden olabileceğine dikkat çekerek şu önemli uyarılarda bulundu:
"Özellikle kavun, kayısı, şeftali, nektarin gibi sarı-turuncu meyveler ve yeşilliklerin aşırı tüketimi, hayati durumu tehlikeye sokacak bazı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yaz ayları kan değerlerinde en fazla sıkıntı yaşanılan zamanlardır. Özellikle yazın iştah azalması ve kışın protein tüketiminin artması da kan değerlerini etkiler. Hemodiyaliz hastalarının beslenme konusunda son derece bilgili olmaları gerekir."
Kandaki potasyum seviyesinin yükselmesine bağlı olarak hastalarda; kalpte ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük, ellerde ve ayaklarda ani karıncalanma ile uyuşukluk ve hatta kalp durması gibi tehlikeli durumlar görülebileceği vurgulandı.
Kontrollü Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor
Hemodiyaliz hastalarında su tüketiminin önemine değinen Diyetisyen Aydın, özellikle idrar çıkışı olmayan veya azalan hastalar için mevsimsel farklılıkların altını çizdi. Aydın, "Yaz aylarında sıcaklıkların ve dolaylı olarak terleme miktarının artması, su ihtiyacında da artışa neden olur. Genellikle ihtiyaçtan daha fazla sıvı alınır ve iki diyaliz seansı arasında olması gerekenden daha fazla kilo ile diyalize girilir. Bu durum, vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Albümin ve Fosfor Takibi Şart
Aydın, beslenme ve kan değerleri ilişkisini detaylandırırken, hemodiyaliz hastalarında albümin seviyesinin hem genel sağlık durumunun hem de tedavi başarısının önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Yaz sıcaklarının beslenme alışkanlıklarını etkileyerek albümin seviyesinde dalgalanmalara neden olabileceğine dikkat çeken Aydın, şunları ekledi:
"Hemodiyaliz hastalarının en önemli albümin kaynağı olan yumurta akına beslenmelerinde mutlaka yer vermeleri gerekir. Fakat her gün yumurta tüketmek hastalarda bıkkınlığa sebep olabilir. Hastaların kan-albümin seviyelerini düşürmemek için kendilerini zorlamaları istenmelidir."
Kandaki fosfor seviyesinin yükselmesine bağlı olarak da hastalarda; kaslarda ve eklemlerde ağrı, kaşıntı, ciltte kuruluk, halsizlik ve kireçlenme gibi problemler görülebildiğini belirten Diyetisyen Aydın, fosforun kontrol altına alınması için diyet düzenlemeleri ve ilaçların uzun süreli kullanımının gerektiğini vurguladı.
Diyaliz hastalarının yaz aylarında daha dikkatli olmaları, beslenme planlarına sadık kalmaları ve sıvı tüketimlerini doktor kontrolünde yapmaları, hayati risklerin önüne geçmek adına büyük önem taşıyor.
İlgili Haberler
Ekran Süresini Kısaltın, Hayata Daha Fazla Bağlanın!
10.07.2025
SON DAKİKA! LGS Sonuçları Yarın Açıklanıyor! Milyonlar Bekliyordu!
10.07.2025
Fenerbahçe'nin Yeni Sponsoru Chobani Oldu: Stada ve Formalara Yoğurt Devi Damgası!
10.07.2025
Bedelli Askerlik Ücreti Açıklandı 2025 İkinci Yarı İçin Yeni Tutar Belli Oldu!
10.07.2025