Vize ve Vize Başvuru İşlemleri Hakkında Tüm Merak Edilenler
Buse Şenyürek
Vize ve vize başvuru işlemleri hakkında tüm merak edilenler, bu içeriğimizle birlikte cevaba kavuşuyor. Yurt dışına çıkmak istediğinizde, sadece bir pasaportunuzun olması sizin için maalesef ki yeterli değildir. Tabii vize olmadan bazı ülkelere gitmeniz mümkündür. Ancak asıl gitmek isteyeceğiniz ülkeler, sizden vize isteyecektir. Peki vize ne demek, vize almanın şartları nelerdir, vize başvurusu nasıl yapılır ve vize nasıl alınır gibi sorularınız oldu mu? Yurt dışına çıkmak isteyenler elbette ki bu tarz araştırmalar yapmışlardır. Biz de bu içeriğimizde size vize konusunda adeta rehberlik edip önemli bilgiler sunacağız. İşte, vize konusunda merak edilen soruların cevapları…
Vize Nedir?
Vize ve vize başvuru işlemleri hakkında tüm merak edilenler konumuza ilk olarak vize nedir sorusunu cevaplandırmayla başlayalım. Bir ülkeye giriş ve çıkışlarda yetkili makamlardan aldığınız izin belgesine vize adı verilmektedir. Gitmek istediğiniz ülkenin kendine özgü kural ve prosedürleri vardır. Bunları yerine getiriyor olmanız ve başvuru yaptığınız resmi kurumlar tarafından gerekli onayları alırsanız, vize sahibi olabilirsiniz.
Vize işlemlerinde evrakların temini ve mülakat gibi süreçler vardır. Yetkili makamlar, bu süreçlerden sonra vize başvurunuzu değerlendirecek ve sizlere olumlu veya olumsuz yanıt vereceklerdir. Eğer vize talebiniz onaylanmazsa, ilgili ülkeye yasal yollardan giriş yapmanız mümkün olmayacaktır. Tabii vize almış olmanız da sizi o ülkeye sokacak yeterlilikte değildir. Vize sadece o ülkenin sınır kapısına kadar gitmenizi sağlar. Sınırdaki görevliler, gerekli tüm belgelerinizi inceledikten sonra sizi ona göre ülke sınırları içerisine alırlar.
Vize Nasıl Alınır? Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize ve vize başvuru işlemleri hakkında tüm merak edilenler konulu başlığımızda, vizenin nasıl alınacağı kısma geldik. Vize başvurusu almanın yolları, her ülkede farklılık gösterebilir. Vize için gerekli evraklarınızı aldıktan sonra, randevu oluşturmanız gerekmektedir. Tabii bu her ülkede aynı şekilde olmasa bile, birçok önemli ülkede geçerlidir. Peki, vize randevusu nasıl alınır?
- Vize başvurusu randevuları, ülkelerin Konsolosluk veya da Başkonsolosluk bölümlerinden yapılmaktadır. Veya da havaalanı ile sınır kapılarından da bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür.
- Eğer Konsolosluk veya Başkonsolosluklara gidemeyecek durumdaysanız, bu işlemi aracı kurumlara da kısa süre içerisinde yaptırabilirsiniz. Bunun için vize başvuru merkezlerinden yardım alabilirsiniz.
- İlgili kurumların çağrı merkezlerini arayarak bu yöndeki talebinizi dile getirebilirsiniz.
- Vize almak için randevu işleminizi, internetten e-vize aracılığıyla kolayca halledebilirsiniz. Başvuracağınız vize türüne göre online randevu oluşturup, sonra da belirtilen gün geldiğinde gerekli belgelerle birlikte başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
- Vize başvurusu randevusunda, vize için istenen belgelerin tümü posta, online kanallar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yetkili yerlere ulaştırılabilir. Kurum ise belgelerinizi inceleyip vize durumunuzla ilgili kararı verecektir.
Vize Nereden Alınır?
Vize alımı yapabileceğiniz kurumlar şunlardır;
- Vize almak istediğiniz ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
- Başkonsolosluk
- Konsolosluk
- Bazı ülkelerin Fahri Başkonsoloslukları ya da Fahri Konsoloslukları
Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Vize ve vize başvuru işlemleri hakkında tüm merak edilenler konumuzda, gerekli olan evraklardan bahsedeceğiz. Vize başvurusundan önce mutlaka gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna müracaat etmeniz gerekmektedir. Müracaatınızda, sizden istenen evrakların listesini temin etmeli ve tüm evrakları eksiksiz şekilde hazırlamalısınız. Amacına uygun olmayan veya eksik evrak bulundurma durumunuzda ise vizenizin reddedilme durumuyla karşılaşabilirsiniz. Hemen her ülke tarafından ortak olarak talep edilen vize için gerekli belgeler tam olarak şunlardır;
- Vize başvuru formu
- Gidilecek ülkeye göre vize başvuru dilekçesi
- Pasaport (seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerli ve 2 sayfası boş)
- Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)
- İkametgâh belgesi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Mesleki durum belgesi
- Banka hesap dökümü
- Seyahat sağlık sigortası
- Evli kişiler için evlilik cüzdanı
- Seyahate dair konaklama ve uçak rezervasyonları
Ayrıca vize için gerekli evraklar, seyahat edeceğiniz ülkeye, meslek grubunuza, seyahat amacınıza ya da pasaport türünüze göre değişiklik gösterebilir. Vize başvuru randevunuzdan önce, gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan ya da resmi yetki sahibi kuruluştan hangi evrakların istendiği ile ilgili güncel bilgileri edinebilirsiniz.
Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Vize işlemleri süreciniz, gideceğin ülkeye ve başvuracağın vize türüne göre değişkenlik göstermektedir. Mesela Schengen vize başvurularında biyometrik veri kaydı zorunludur. Bu sebepten, başvuru yapan kişinin parmak izinin alınması gerekir. Kişiye özel olan ve diğer istisnai durumlar dışında ise Orta Doğu ve Afrika ülkelerine gitmek için yapacağınız vize başvurularında şahsen bulunma gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Amerika bölgesine gitmek için yapacağınız vize başvurusunda ise sizlere mülakat uygulaması yapılır. Peki, vize işlemleri sırasıyla ne şekilde ilerler? Buyurun hep birlikte göz atalım.
Vize işlemleri esnasındaki ilk aşamanız, pasaportun geçerlilik süresini kontrol etmek olacaktır. Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 aylık geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir.
Pasaportunuzu aldıktan sonra, randevu öncesinde ilk olarak vize için gerekli olacak tüm belgeleri, başvuru yapacağınız vizeye uygun olarak hazırlamanız gerekmektedir. Mesela başvuru formatınızı ve ülke tarafından talep edilen başvuru dilekçelerini hazırladıktan sonra, imzalayarak teslim etmeniz gerekiyor. Vize işlemleri esnasında eksiksiz bir belgenizin olması durumunda başvurunuz direkt olumsuz sonuçlanacaktır.
Evrak tamamlama işlemlerinin ardından, vize randevusu almanız gerekmektedir. Vize randevunuzu, seyahate çıkmadan en az bir ay önce almanızı tavsiye ediyoruz. Tabii bazı ülkelerin vize başvurusu sonuçlanma süresi daha kısadır. Ancak randevu yoğunluğu ve yanlış kodlanan pasaport bilgileri gibi durumların seyahatinize olumsuz etki etmemesi için bir ay önceden randevu almanız daha uygun olacaktır.
Vize başvurusu dosyanız, randevu tarihine kadar eksiksiz bir şekilde hazır olmalıdır. Gideceğiniz ülkeye göre başvuru formu, elçilik veya konsolosluk tarafından talep edilen formatta yazılan dilekçeler, konaklama ve uçuş bilgileriniz mutlaka tamamlanmalıdır.
Mülakatı tamamladığınızda, ilk kez vize alıyor olmanız durumunda parmak izi vermeniz gerekmektedir. Özellikle de Schengen ülkelerine giriş yaparken parmak izi zorunluluğu bulunur. Parmak iziniz, sistem içerisinde 5 yıl boyunca kayıtlı kalır. Ekstra bir durum olmazsa da bu süreler içerisinde tekrardan bir parmak izi verme durumunuz olmaz. Ancak İngiltere ve Amerika gibi ülkelere gidecek olursanız, her bir başvuruda parmak izi vermeniz zorunludur.
Parmak izi işlemini başarıyla tamamladıktan sonra, vize başvuru ücretini ödemeniz gerekmektedir. Yine başvuru ücreti ödeme şekliniz de ülkeden ülkeye değişiklik gösterecektir. Vize ücretinin başvuru öncesinde ilgili ülkenin konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL veya döviz üzerinden yatırılması gerekir.
Vize alma işleminiz tamamlanana kadar elçilik veya konsolosluk sizden ek bir belge talep edebilir. Bu nedenle, başvuru ücretini ödedikten sonra size verilecek başvuru takip fişi üzerinden sürekli olarak kontrol sağlamanız gerekmektedir.
Vize başvuru sonucunuza ulaşmak için doğrudan konsolosluğa gidebilirsiniz. Veya vize işlemlerinizi takip eden kişi ve kurum aracılığıyla vize sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, vize sonucunuzu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresinize gönderilecek olan postayı beklemek de bir diğer alternatiftir.