• Haberler
  • Gündem
  • Yapay Zeka Destekli Program, İstanbul'da İki Fayda Büyük Riske İşaret Ediyor!

Yapay Zeka Destekli Program, İstanbul'da İki Fayda Büyük Riske İşaret Ediyor!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, deprem tehlikesini göstermekte olan bir yazılım geliştirdi. Fay hatlarındaki gerilimi yapay zekâ ile izlediklerini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu'da 1, Marmara Bölgesi'nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek potansiyelde olduğunu belirtti.

ZBEÜ Rektör Yardımcısı ve Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu olan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ekip arkadaşları  olan Doç. Dr. Çağlar Bayık, Doç. Dr. Gökhan Gürbüz ve araştırmacı Fatemeh Ghsampour ile birlikte, deprem tehliksini göstermekte olan yazılım geliştirdi. Yazılım, bölgedeki tarihsel depremler ve yıllık yeryüzü hareket verilerini içeriyor. Coğrafi bilgi sistemi destekli program, fay hatlarını 'mavi', 'yeşil' ve 'kırmızı' tonlarına göre değerlendirerek 'fay gerginlikleri'ni belirliyor. Bu program, İstanbul için sadece kuzey koldan değil; aynı zamanda Sakarya'dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattı ve Gemlik'ten Mudanya'ya devam eden Bandırma-Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

7 ve Üzeri Deprem Riski Görülüyor

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara Bölgesi'nde, özellikle İstanbul için endişe verici, 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek gerginliğe ulaşan iki fay hattına dikkat çekti. Geçmişteki depremlerin incelenmesiyle, bu fay hatlarının tarihsel olarak 7'nin üzerinde büyük depremlere neden olduğunu belirtti. Mudanya önündeki Gemlik'teki fayın tarihsel dönemde 6.6 büyüklüğünde bir deprem ürettiğine dikkat çekildi. Kutoğlu, en fazla gerginliğin Bandırma ve Erdek tarafında olduğunu, ikinci sırada Sakarya, üçüncü sırada Gemlik ve dördüncü sırada Marmara Denizi bölgesinin yer aldığını da ifade etti.

Bakmadan Geçme