• Haberler
  • Dünya
  • Yahya Sinwar'ın Ardından Hamas'ın Yönetim Stratejisi Şekilleniyor

Yahya Sinwar'ın Ardından Hamas'ın Yönetim Stratejisi Şekilleniyor

Yahya Sinwar'ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, Hamas'ın yeni bir lider atamayacağı ve mart ayında yapılacak seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafından yönetileceği iddia ediliyor.

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinwar’ın İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından, örgütün liderlik yapısında önemli değişiklikler yaşanacağı belirtiliyor. Hamas kaynaklarına göre, örgüt yeni bir lider atamayacak ve mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar’ın Doha şehrinde bulunan geçici bir idari komite tarafından yönetilecek. Bu süreçte, eski Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasından sonra kurulan komitenin örgütün liderliğini devraldığı bildirildi.

Bu komitenin stratejik kararlar alma yetkisi bulunuyor ve görevi, savaş ve olağanüstü durumlarda Hamas’ın yönetimini sağlamak olacak. Komite; Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışındaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve ismi açıklanmayan bir siyasi büro sekreterinden oluşuyor. Tüm üyelerin Katar’da bulunduğu belirtilirken, Hamas'ın bu geçiş sürecinde idari komite aracılığıyla yönetileceği ifade ediliyor.