• Haberler
  • Gündem
  • Türkeş'in Hayatı ve Mirası: 28 Yıl Sonra Hala Etkisi Sürüyor (işte MHP bandında yaşananlar...)

Türkeş'in Hayatı ve Mirası: 28 Yıl Sonra Hala Etkisi Sürüyor (işte MHP bandında yaşananlar...)

Bugünün Haberi Olarak Öne Çıkardıklarımız: Alparslan Türkeş'in 28. ölüm yıldönümünde anılıyor. Türkeş'in hayatı, Türk siyasetinde iz bırakan önemli dönüm noktalarını içeriyor. 1997'de Türkeş'in vefatı, Türk siyasetinde derin izler bıraktı.

Alparslan Türkeş'in Vefatının 28. Yılı

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş, Türk siyasal hayatının en önemli isimlerinden biri olarak hafızalara kazındı. 28 yıl önce, 4 Nisan 1997’de 80 yaşında vefat eden Türkeş, bugün hala milliyetçilik ve ülkücülük hareketinin en önemli figürlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Alparslan Türkeş'in Hayatının Dönüm Noktaları

Alparslan Türkeş, 1917 yılında Kıbrıs’ın İngiliz işgali altında doğdu. Ailesiyle birlikte 1933 yılında Türkiye’ye göç etti ve Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirdikten sonra 1938’de Harbiye’yi tamamladı. 1960'lı yılların başında siyasete adım atarak, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katıldı ve 1965 yılında milletvekili seçildi.

Türkeş, 1969’da Milliyetçi Hareket Partisi’ni kurarak, Türk siyasal hayatında önemli bir yer edindi. Ülkücü hareketin başbuğu olarak kabul edilen Türkeş, 1970’li yıllarda koalisyon hükümetlerinde yer aldı ve başbakan yardımcılığı yaptı.

Türkeş'in Hayatı ve Mirası: 28 Yıl Sonra Hala Etkisi Sürüyor (işte MHP bandında yaşananlar...)

12 Eylül Darbesi ve Sonrası

12 Eylül 1980 tarihinde yapılan darbe, tüm siyasi partiler gibi Milliyetçi Hareket Partisi’ni de kapattı. Türkeş, 4,5 yıl boyunca tutuklu kaldı. 1987 halk oylaması ile siyasi yasağı kalktı ve 1993 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi'nin adını Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirerek yeniden siyasete döndü.

 

Bakmadan Geçme