- Haberler
- Sağlık
- Son Yılların En Tartışmalı Besin Maddesi Olan Gluteni Hayatımızdan Çıkartsak Ne Olur?
Son Yılların En Tartışmalı Besin Maddesi Olan Gluteni Hayatımızdan Çıkartsak Ne Olur?
Son yıllarda şüphesi en çok konuşulan konulardan birisi de glütensiz beslenme biçimi. Glüten, bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilen bir tür bitkisel protein olarak görülüyor. Diğer yandan glütene alerjisi olmayanlar bile, glütensiz ürünlere yönelmiş durumda.
Son yıllarda şüphesi en çok konuşulan konulardan birisi de glütensiz beslenme biçimi. Glüten, bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilen bir tür bitkisel protein olarak görülüyor. Diğer yandan glütene alerjisi olmayanlar bile, glütensiz ürünlere yönelmiş durumda. Peki ama glüteni tamamen hayatımızdan çıkarsak vücudumuz nasıl bir tepki verir?
Son zamanlarda çok sık tartışılan glüten, gündelik hayatta tükettiğimiz hemen hemen pek çok besinde bulunuyor. Ekmek, makarna, kek, börek gibi pek çok hamur işinde yer alan glüten, bulgur, kuskus, maltlı içecekler gibi içeriğinde buğday ve arpa olan her şeyde bulunmakta. Peki bu kadar hayatımızın içerisinde ve nerdeyse her şeyde olan bu ürünü hayatımızdan tamamen çıkartmak nasıl mümkün olabilir? Asıl soru ise glüteni tamamen hayatımızdan çıkartırsak vücudumuzda ne gibi değişimler meydana gelir? Sürekli olarak zararları ile gündeme gelen glütenin, vücuda hiçbir faydası yok mu? Gelin bu sorulara beraber cevap arayalım.
Glütenin Bizim İçin Faydaları ve Zararları
Glüten, genel olarak çölyak hastalığı olan ve glüten duyarlılığı olanlar için tüketilmesi sıkıntı yaratan bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kişiler, glüten içeren gıdalar tükettikleri zaman, sindirim sistemi ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir.
Diğer yandan çok sık bir şekilde glüten içeren ürünler tüketen kişilerde de sinirimle ilgili çeşitli sıkıntılar görülebilir. Ancak bu durum, aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır. Eğer glüten bir duyarlılığınız yoksa, glüten alerjiniz bulunmuyorsa ya da çölyak hastası değilseniz, genel olarak glütenin vücudunuza zarardan çok yararı da olabilmektedir.
Sağlıklı kişiler için glüteni sıklıkla tüketmek önerilmez. Çünkü glüten, çok fazla tüketildiğinde sağlıklı kişilerde de bir takım sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bağırsak ve mide, bu durumdan en çok etkilenen organlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte sıklıkla glüten içeren besinlerden tüketiyor olmak, diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.
Diğer yandan glüteni tamamen hayatımızdan çıkarmak da bazı sağlık sıkıntılarına yol açmaktadır. Çünkü içeriğinde glüten bulunan gıdalar, daha fazla protein içermektedir. Glütenin hiç tüketilmediği diyetlerde, bazı kas kayıpları yaşanabilir. Yine glütensiz bir diyet, kabızlık gibi başka sindirim problemlerine de yol açabilmektedir. Bunların yanı sıra glüten içermekte olan tam tahıllı besinlerde ve ekmeklerde, bol miktarda B vitamini bulunduğunu da görmekteyiz. Tamamen glütensiz bir diyet B vitamini eksikliklerine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olabilmektedir. Son olarak, bazı araştırmalara göre glütensiz bir diyetin bazı kardiyovasküler hastalıklara yakalanabilme riskini arttırdığını da göstermektedir. Tam tahıllı besinler tüketmek, kalbe iyi gelmektedir.
Tüm bunlar dikkate alındığında, her şeyin fazlasının zarar olduğu ama gerekli miktarda tüketildiğinde de faydası olduğu sonucuna varmak mümkün. Bu nedenle, sağlıklı olmak için beslenme şeklimizi dengeli bir şekilde ayarlamak gerek.