• Haberler
  • Ekonomi
  • Kiracı tazminat hakkı nedir? Yüksek kira yapan ev sahibine tazminat şoku

Kiracı tazminat hakkı nedir? Yüksek kira yapan ev sahibine tazminat şoku

Türkiye'de İzmir'de meydana gelen olayda bir ev sahibi de kiracısını tahliye etmek adına dava açtı. Açılan davada da mahkeme kararını verdi.

Türkiye'de İzmir'de meydana gelen olayda bir ev sahibi de kiracısını tahliye etmek adına dava açtı. Açılan davada da mahkeme kararını verdi. Açılan dava sonrası mahkeme de kiraya yapılan zammın da yüzde 25'lik yasal sınırının da üstünde olduğunu söyleyerek bu gerekçeyle de tahliye talebinin reddine karar verdi. Kararda da mahkeme, yüksek zam yapan ev sahibinin de kötü niyet tazminatı ödemesine hükmetti. 

2 yıl önce 900 TL'ye evi kiralayan bir kişi daha sonrasında ise kira 1400 TL'ye çıkınca 3 ay ödeme yapabilirken daha sonra ise ödeme güçlüğü çekmeye başladı. Bu sebeple de kiracı 900 TL'nin yüzde 25'inden fazla olan 1250 TL olarak kirayı ödemeye başladı.

Ev sahibi de, kira farkının ödenmesi için tahliye talebi ile 4. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

Bilirkişi tarafından dosya incelenirken, kira borcu olmadığı ve kiracının da yasal sınır olan yüzde 25 üstünde kira ödediğini tespit etti. Bunun sonrası da ev sahinini tahliye talebi reddedilirken 3 aylık ödenen fazla kiranın da kötü niyet tazminatı olarak da ödenmesine karar verildi.

Mahkemenin kararına baktığımızda kanunda belirtilen oranın üzerinde zam yapıldığı, gerekli şartlar oluştuğundan takibe konu asıl alacağın yüzde 20'si oranındaki kötü niyet tazminatının davacıdan alınıp davalıya verilmesine hükmetti.

KİRAYA YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE ZAM YAPANLAR!

Türkiye'de kiraya yüzde 25 üstü zam yapan ev sahipleri de, durumun ortaya çıkmasıyla fazla aldığı miktarı da kötü niyet tazminatı olarak geri ödeyecek.