• Haberler
  • Gündem
  • İğneden İpliğe Kriz: Hazır Giyim Yıkılırken Tekstil Parladı! (işte analizler...)

İğneden İpliğe Kriz: Hazır Giyim Yıkılırken Tekstil Parladı! (işte analizler...)

İğneyle kazılan pazar, iplikle kaybediliyor. Hazır giyimde ithalat alarm verirken tekstil sektörü tarihinin en büyük fazlasını verdi.

Hazır Giyim Geriliyor, Tekstil Atakta

Türkiye’nin dünya vitrinindeki güçlü hazır giyim sektörü, son yıllarda artan maliyet baskısı ve üretimin dışa kayması nedeniyle kan kaybediyor. 2024 yılı itibarıyla sektörün dış ticaret fazlası 15,7 milyar dolarla son 6 yılın en düşük seviyesine indi. Özellikle bazı markaların üretimlerini yurt dışına taşıması, hem iç pazarda hem de ihracatta daralma getirdi. İthalatın yüzde 31 artması, bu dönüşümün en somut yansıması oldu.

Hazır giyimdeki bu daralma, bir başka sektöre beklenmedik bir avantaj sundu: Tekstil ve hammaddeleri. 2024’te 1,14 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren sektör, tarihi rekorunu kırdı. İthalatın düşmesi, yerli üretimi öne çıkardı. Özellikle Çin, Hindistan ve İtalya’dan yapılan ithalatlarda çift haneli düşüşler yaşanırken, Brezilya'dan artış dikkat çekti.

İthalatla Büyüyen Tehlike

Hazır giyimde ithalat artışı dikkat çekici. Çin’den gelen ürünlerde yüzde 28,6, Bangladeş’ten yüzde 49 ve Kamboçya’dan yüzde 54,5’lik artış gözlemlendi. Mısır’dan gelen giyim ürünlerindeki yüzde 21,7’lik artış, Türkiye’nin üretim maliyeti açısından rekabetçiliğini kaybettiğini gösteriyor. Sektör temsilcileri, bu sürecin kalıcı kapasite kaybına dönüşmemesi için acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

 

 

Bakmadan Geçme