• Haberler
  • Dünya
  • Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattının Temeli Atıldı

Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattının Temeli Atıldı

Nahçıvan'da gerçekleşen Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı.

Azerbaycan'ın Karabağ'da gerçekleşen ayrılıkçı Ermeni birliklere karşı başlattığ operasyondan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nahçıvan Özerk Cumhuriyetine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetine icabet ederek katıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nde resmi törenle karşılandı. İki lider 1,5 saat süren birebir görüşmeden sonra Nahçıvan'da Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı temelini attılar. 

Temel atma töreninin ardından iki ülkenin lideri ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Basın toplantısında konuşan İlham Aliyev, "BM kürsüsünde Azerbaycan'ın çıkarlarını savunan adil, uluslararası hukuka dayanan açıklamalarda bulundunuz. Türkiye tarafından sergilenen bir sonraki kardeşlik adımıdır. Ermenistan ordusu teslim oldu, şartlarımızı kabul etti" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

"Ermenistan şartlarımızı kabul etti"

İmza töreninin hemen ardından iki lider, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk olarak söz alan İlham Aliyev, "BM kürsüsünde Azerbaycan'ın çıkarlarını savunan adil ve uluslararası hukuka dayalı açıklamalarda bulundunuz. Türkiye tarafından gösterilen bu son kardeşlik adımı, takdire şayan bir gelişmedir" dedi. Aliyev, Karabağ'daki operasyon sonrası Ermenistan ordusunun teslim olduğunu ve şartlarını kabul ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret ilişkilerine de değinen Aliyev, "Ticaret hacmimiz şu an itibariyle 6 milyar doları aşmış durumda. Bu yıl içinde yüzde 40 oranında bir artış yaşandı ve 15 milyar dolarlık hedefimize yakın bir gelecekte ulaşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

"Ermenistan'ın samimi adımlar atmasını bekliyoruz"

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonunu başarıyla sonlandırmasının bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muzaffer Azerbaycan ordusunu, tarihi başarıları ve sivil halka gösterdikleri insani yaklaşım nedeniyle tebrik ediyorum" diye konuştu.

"Bölgede geniş kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" diyen Erdoğan, Erivan yönetimine hitaben, "Artık Ermenistan'ın uzatılan barış elini samimiyetle tutmasını ve adımlarını bu doğrultuda atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.