• Haberler
  • Dünya
  • Fas'ı Sarsan 7.2 Büyüklüğündeki Depremde Binlerce Kişi Hayatını Kaybetti

Fas'ı Sarsan 7.2 Büyüklüğündeki Depremde Binlerce Kişi Hayatını Kaybetti

Fas'ın El-Huz bölgesinde, ölçeklendirildiğinde 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonucu, ilk tespitlere göre bin 37 kişi yaşamını yitirdi, ve yaralı sayısı 1204'e ulaştı. Özellikle ulaşımın güç olduğu dağlık bölgelerde yaşanan ölümler, öne çıkan bir durum olarak biliniyor.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, yerel saat 23.10 sıralarında ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesinde yerin 8 kilometre derinliğinde büyük bir depremin meydana geldiği bildirildi. Bu depremin büyüklüğü 7.2 olarak ölçüldü.

Fas devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığı'na dayandırarak verdiği bilgide, ülkenin birçok kentinde hissedilen ve büyük hasara yol açan depremde bin 37 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1204 kişinin yaralandığını duyurdu. Ölümlerin çoğunun, ulaşılması zor dağlık bölgelerde meydana geldiği belirtildi.

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş kentindeki tüm halka kan bağışı yapmak üzere kan merkezlerine gelme çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, BM'nin Fas hükümetine halkına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Tarihi kentteki bir depremzedesi, "İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve ebeveynler perişan haldeydi" şeklinde duygularını ifade etti. Elektrik ve telefon hatlarının 10 dakika boyunca kesik olduğu da bildirildi.

AFP ajansı, yıkılan bir evin enkazında mahsur kalan bir aile ve Marakeş'te çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların başkent Rabat'ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira gibi şehirlerde de hissedildiği belirtildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yerel saatle 23:00 sularında meydana gelen depremin ön büyüklüğünün 6,8 olduğunu ve sarsıntının birkaç saniye sürdüğünü söyledi. Fas Ulusal Sismik İzleme ve Uyarı Ağı ise bunu Richter ölçeğine göre 7.2 olarak ölçtü. Ayrıca, 19 dakika sonra 4,9 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının meydana geldiği bildirildi. Bu iki sarsıntı da Fas'ın son yıllarda gördüğü en güçlü sarsıntılardan biri oldu.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş kentinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu açıkladı.

Deprem sonrası görüntülerde, insanların sokaklarda battaniyelere sarılıp uyumaya çalıştığı ve yıkılan duvarların altında sıkışmış kişilerin kurtarılma çabalarının olduğu görüldü.