Memur ve Emeklinin Beklediği Zam Oranları Kesinleşti

Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği 2024-2025 zam oranlarını, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 5'inci ve son toplantısında karar verildi.

2023-2024 yılları için memur ve emeklilere gelecek olan zam oranları kesinleşti. 2024 yılının ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacağı açıklandı.

Konuyla ilgili son gelişmeleri aktaran CNN Türk Editörü Gülşen Coşkun şu ifadeleri kullandı: 'Hükümetin son teklifinde bir değişiklik olmadı. Madde şöyle onaylandı 2024 için yüzde 15+10 toplamda yüzde 25'lik zam oranını görüyoruz. 2025 yılı için yüzde 6+5 yani yüzde 11'lik zam oranından bahsediyoruz.

Kurulun yapısından bahsedelim, 11 üye yer alıyor. Sayıştay başkanı kurulun içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakan yardımcıları yer alıyor, akademisyenler yer alıyor. 11 üyede oy çokluğunun çıkması gerekiyor. Edindiğimiz bilgilere göre oy çokluğu ile çıktı. 5'e karşı 6 oy kabulü ile geçmiş oldu.

KESK katılmadı ve toplantıdan çıktı. Diğer sendikalar da itiraz etti ancak son tablo bu. Sadece zam oranları ele alınmıyordu. Maddeler oylanıp kabul edilmiş oluyor.

İLK TALEPLER NEYDİ?

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu heyetinin vereceği karar son karar olacak demişti. Enflasyona çalışanı ezdirmedik bundan sonra da ezdirmeyeceğiz mesajını vermişti. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti bugün 5'inci toplantısını gerçekleştiriyor. Sadece zam oranları değil diğer bazı maddeler de görüşülüyor. Daha öncesinde bazı maddelerde uzlaşı sağlanamamıştı. Peki ilk talepler neydi?

Memur Sen masada yetkili konfederasyon, 2024 için yüzde 70 zam, 2025 için yüzde 40 zam talep ediyoruz vurgusu vardı. Bu zam talebi hükümet cephesinde karşılık bulmamıştı. Bunun ardından süreç Kamu Hakem Heyeti'ne devredilmişti. Madde oylamasına geçildi ve zam oranına ilişkin süreç gerçekleşmiş oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ OLDU, BÖYLE BİR KARAR BEKLİYOR MUYDUNUZ?

Ekonomist Prof. Dr. Abuzer pınar ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 'Bekleniyordu, şu an bu rakamlar hükümetin son olarak teklif ettiği rakamlar. Zorlu bir dönemden geçiyoruz. Hükümet anti enflasyonist politikalar uygulamaya çalışıyor. Bunun için bütçe tarafında ve para tarafında bir miktar sıkılaşmaya ihtiyaç var. Onun etkisi ile bu konuda çok fazla cömert davranmak istemiyor. Hükümetin teklifini hakem heyeti kabul etmiş durumda.

Memur tarafı yüksek bekliyordu enflasyon aynı zamanda gelirlerin erimesi anlamına geliyor. Önümüzdeki yıl Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 33 civarında. Bir 8 puanlık fark oluşmuş oluyor. Şu söylenebilir. Önümüzdeki yıl artış yapılacak ama enflasyon farkı da ödenecek.

Sendika tarafı şunu söylüyor. Enflasyon farkı ödeniyor, bu fark geçmişte çalışanlar tarafından ödenmiş oluyor, daha sonra telafi edilmiş oluyor.

Ekonomist Prof. Abdulkadir Develi ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Hükümetin teklifi kabul edilmiş gibi görünüyor. Bu dönemi diğer dönemlerden ayrı tutmak gerekiyor. Depremin getirmiş olduğu maliyet durumu söz konusu.

Türkiye ücretler açısından reel gelirin arttığı bir ülke durumundaydı. Bu süreçte deprem etkisi ve bütçe disiplini aynı zamanda enflasyonu yönetmek gerekiyor. Tahminleri yönlendirerek yönetmek gerekiyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ OLACAK?

En düşük memur maaşı 31 bin 500 civarında oluştuğunu göreceğiz. 31 bin 32 bin bandı arasında oluştuğunu görebileceğiz.'