Kabine Toplantısında Emekliye Ek Zam Verilecek mi?

Bugün yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında gündemde emekli maaşlarına yapılacak ek zam yer alacak, emekliye ek zam verilecek mi ?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanması bekleniyor. Toplantının öne çıkan gündem maddelerinden biri, emekli aylıklarına yapılacak olan maaş zammı olacak. Daha önceki Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Emeklilerle ilgili ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza yapılan zamlarla birlikte, emeklilerimizin de hak ettikleri payın verilmemesi olacak bir şey değil. Onları da memnun edecek adımları atacağız' şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Ayrıca, emekli maaşlarına yönelik yasal düzenlemeler için Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın katkılarıyla oluşturulan 3'lü mekanizmanın çalışmaları devam ediyor. Bu düzenlemelerin Meclis'in açılmasıyla gündeme geleceği ve Kabine toplantısında görüş alışverişi yapılması bekleniyor.

Emekliye ek maaş zammı ne zaman yapılacak?

Emekli maaşlarına yapılacak ek zamın ne zaman uygulanacağı ise Meclis'in açılma tarihine bağlı olarak belirlenecek. Bu nedenle, ekim ayında çalışmaların tamamlanması ve kasım ayında ek zamların hayata geçirilmesi bekleniyor.

Emekli en düşük ne kadar maaş alacak?

Ayrıca, en düşük emekli aylığının da düzenleme kapsamında artırılması planlanıyor. Şu an için 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı, yapılan düzenlemeyle artacak. 2023 yılı mevcut enflasyon artışına göre, en düşük emekli aylığına yüzde 37.76 zam yapıldığında, 7 bin 500 liralık en düşük emekli aylığının 10 bin 332 liraya çıkması öngörülüyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, daha önceki emekli zamlarının ardından asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ve en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olduğunu belirtti. Karakaş, sadece asgari ücretle bile hesaplandığında en düşük emekli aylığının asgari ücretin yüzde 88'ine yakın olması gerektiğini ifade ederek, 'Bu hesaplamalarla şu anki asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğunu düşünürsek, en düşük emekli aylığının da 10 bin lira civarında olması gerektiğini söyleyebiliriz' dedi.