AYM'den Karar Çıktı! '1 Mayıs'ta Taksim'i Kapatmak Hak İhlalidir!'
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs kutlamalarını engellemesi üzerine yapılan başvuruda Taksim'in kapatılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. AYM, Taksim'in işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yaparak, kutlamaların engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi.
Yüksek Mahkeme, 2014 ve 2015 yıllarında Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesini hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi (AYM), "toplantı ve gösteri yürüyüşü" düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) adına başvuranlara 18'er bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.
"1 Mayıs'ta Taksim'e Çıkmak Herkesin Hakkıdır"
Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim Meydanı'nın işçi ve emekçilerin "ortak hafızası" ve "sembolik değeri" olduğunu vurgulayarak, kendisini bu kültürün bir parçası olarak gören herkesin 1 Mayıs gününde Taksim Meydanı'nda bulunma hakkını doğrudan tecrübe etme ve kuşaklar boyunca aktarma hakkı olduğuna karar verdi. AYM, Taksim'in 1 Mayıs ile özdeşleştiği ve Taksim'in sınırlanmasının düşüncenin de sınırlanmasına neden olabileceği gerekçesiyle Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi.