Araç Sahipleri Dikkat Son Tarih Ne Zaman? Kaçırmayın!
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt sektöründe kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve rekabet eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) konusunda hem akaryakıt istasyonu işleten mükelleflere hem de taşıt sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Sürücülerin ve işletmecilerin belirlenen donanımları taktırmaları veya montajını yaptırmaları için son tarih 30 Nisan olarak vurgulandı.
GİB'in yaptığı açıklamaya göre, 5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği' ile akaryakıt piyasasında adil rekabetin tesis edilmesi ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, akaryakıt istasyonlarına ve belirli taşıtlara UTTS uyumlu donanımlar takılması zorunlu hale getirildi.
Akaryakıt İstasyonlarına TİM ve TTO Zorunluluğu
Tebliğ gereğince, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO)'larını 31 Ocak'a kadar taktırmaları gerekiyordu. Benzin ve motorin dışındaki yakıt türleri için kullanılan pompalardaki cihazlar için ise son tarih 31 Aralık olarak belirlendi. Ayrıca istasyonlara Tabanca İletişim Modülü (TİM) takılması da zorunlu tutuldu.
Taşıt Sahiplerine TTB Takma Süreleri
Taşıt sahipleri için de UTTS kapsamında belirli süreler tanımlandı. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve ticari amaçla kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğu için son tarih 31 Ocak'tı. Benzin ve motorin dışındaki yakıt türleriyle çalışan taşıtlardaki ilgili depolar için TTB takma süresi ise 31 Aralık'ta sona erecek. Belirtilen kapsamda yer almayan ancak Taşıt Tanıma Sistemi kullanan diğer taşıtlar için TTB takma zorunluluğu 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak.
GİB'den Kritik 30 Nisan Vurgusu
GİB, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ve taşıt sahiplerinin cihaz, iletişim modülü ve diğer UTTS donanımlarına ilişkin gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini internet sitesi üzerinden yaparak, belirtilen donanımların en geç 30 Nisan'a kadar taktırılması veya montajının tamamlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu tarihe kadar gerekli işlemleri yapmayanlar için cezai yaptırımlar söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Plaka Bilgisi Otomatik Olarak İletilecek
UTTS sayesinde yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plaka bilgileri yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilecek. Bu sayede, satış işlemlerinin daha şeffaf ve kayıt altında olması sağlanacak.
GİB, olası hak kayıplarının yaşanmaması için tüm ilgili tarafların belirtilen tebliğdeki düzenlemelere ve sürelere titizlikle uymalarının büyük önem taşıdığını vurguladı. UTTS hakkında detaylı bilgi almak isteyenler, 'utts.gov.tr' adresini ziyaret edebilirler.