AB'den İltica Başvurularına Yeni Engel Mi Geliyor?

Sevilen oyuncu Orhan Kılıç, Haberler.com'da Gökay Kalaycıoğlu'nun sunduğu 'Haber Bahane' programına konuk olarak hayatının bilinmeyen karanlık bir dönemini ilk kez anlattı. Almanya'dan Türkiye'ye dönüş sürecini ve özel hayatında yaşadığı travmaları paylaşan Kılıç, bir dönem birlikte olduğu Alman sevgilisinin şiddetine maruz kaldığını ve bu nedenle Almanya'da karakola sığındığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu'nun bu önerisiyle, listede yer alan yedi ülkenin vatandaşlarının AB üyesi ülkelere yaptığı iltica taleplerinin 'kabul edilebilir olmadığı' varsayılacak. Bu durum, üye ülkelerin bu başvuruları daha hızlı bir şekilde işleme koyarak geri çevirmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, bu ülkelerden AB'ye yasa dışı yollarla gelen kişilerin sınır dışı edilme süreçleri de hızlandırılacak.

Ortak Liste ile Uyum Sağlanacak

Halihazırda bazı AB üyesi ülkelerin ulusal düzeyde 'güvenli ülkeler' listeleri bulunuyor. Komisyonun bu yeni hamlesiyle, tüm AB genelinde geçerli olacak ortak bir liste oluşturularak iltica politikalarında eşgüdüm sağlanması amaçlanıyor.

Komiser Brunner'den Hızlı Karar Vurgusu

Avrupa Komisyonu'nun Göçten Sorumlu Komiseri Magnus Brunner, öneriyle ilgili yaptığı açıklamada, birçok üye ülkede iltica başvurularında ciddi yığılmalar yaşandığına dikkat çekti. Brunner, 'İltica kararlarının daha hızlı alınmasını desteklemek için şimdi yapabileceğimiz her şey çok önemli' ifadelerini kullandı. Listenin resmi olarak kabul edilmesi için gözler şimdi Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ne çevrildi.

Türkiye Neden Listede Yok?

Komisyon, 2015 yılında da benzer bir liste önermiş ancak Türkiye'nin dahil edilip edilmemesi konusundaki tartışmalar nedeniyle süreç sonuçlanmamıştı. Bugünkü açıklamada Türkiye'ye yer verilmemesi dikkat çekti.

Komisyon, ilkesel olarak AB'ye aday ülkelerin 'güvenli ülke' olarak sınıflandırılması için gerekli kriterleri karşıladığının varsayıldığını belirtiyor. Ancak, aday ülkelerdeki bazı özel durumların bu genel prensibin dışında tutulabileceğine işaret ediliyor. Bu istisnai durumlar arasında, aday ülkede ayrım gözetmeyen şiddetin varlığı, Avrupa Konseyi tarafından ülkeye yaptırım uygulanması veya o ülkeden yapılan iltica başvurularının kabul edilme oranının AB genelinde yüzde 20'nin üzerinde olması sayılıyor.

Son aylarda düzensiz göçün birçok AB üyesi ülkesinde siyasi tartışmalara ve aşırı sağcı partilerin güçlenmesine yol açması, Brüksel üzerindeki göçü önleme baskısını artırmış durumda.