1 Aralık 2023 fındık fiyatları ne kadar? TMO ve Serbest Piyasa güncel fındık alım fiyatları ne kadar?

Türkiye'de fındık sezonu başında Giresun'da serbest piyasalarda fındık fiyatları 61 lira seviyesinden işlem görmeye başlarken genellikle de ürün kalitesi, talep ve arz dengesi gibi çeşitli faktörlerle de şekillenmektedir.

TAKİP ET

Türkiye'de fındık sezonu başında Giresun'da serbest piyasalarda fındık fiyatları 61 lira seviyesinden işlem görmeye başlarken genellikle de ürün kalitesi, talep ve arz dengesi gibi çeşitli faktörlerle de şekillenmektedir. Bu sezonunda başlangıcı önceki yılların da ortalamalarına kıyasla dikkate de değer bir açılış olarak değerlendirilebilmektedir.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TMO), fındık fiyatlarını 84 lira olarak açıkladığında, piyasadaki fiyatlar bu rakamın üzerine çıkmaya başladı. Bu durum, TMO'nun piyasaya müdahalesinin fındık fiyatları üzerindeki etkisini gösteriyor. TMO'nun belirlediği fiyatlar, genellikle piyasa için bir referans noktası olarak kabul edilir.

Fındık fiyatları, kısa bir süre içinde 110 lira gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Bu durum, piyasanın belirli bir dengede olduğunu ve büyük dalgalanmaların geride kaldığını gösteriyor.

Uzmanlara göre, fiyatların yıl sonuna doğru daha da yükselmesi muhtemel. Üreticilerin elinde az miktarda fındık kaldığı ve beklenen rekoltenin gerçekleşmemesi gibi etkenler, fiyatların yükselmesine neden olabilir.

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ 2023/24 DÖNEMİ KABUKLU FINDIK ALIM FİYATLARI BELİRLENDİ

Toprak Mahsulleri Ofisi resmi sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Fındık Üreticilerinin depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması ile pazarlama kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi amacıyla TMO kabuklu fındık alım fiyatları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hasat dönemi öncesinde açıklanmıştır.

2023/2024 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre;

Giresun kalite için 84.00 TL/Kg,

Levant kalite için 82.50 TL/Kg,

Sivri kalite için 80.00 TL/Kg'dır.

Bakanlığımızca üreticilerimize 2.7 TL/Kg destek ödemesi yapılacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa 1.6 TL/Kg dan başlayan randıman farkı ilave edilecektir.

KHA