Payload Logo
30 Ekim 2023, 14:39
6
(Güncellendi: 30 Nisan 2025, 08:49)

Yargıtay'dan Karısını Ailesiyle Görüştürmeyen Kocaya Emsal Karar

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından Ankara'da açılan bir boşanma davasında; eşlerinin aileleriyle görüşmesi hususunda sorun yapan kişilere karşı önemli bir karar vererek, "Kadın eşin ailesiyle görüşmesini kısıtlaması kadının kişilik haklarına saldırı teşkil eder" dedi.
Yargıtay'dan Karısını Ailesiyle Görüştürmeyen Kocaya Emsal Karar

İçtihat Bülteni’nden alınan bilgilere göre, Ankara’da devam eden ve eşlerin karşılıklı birbirlerinden 100’er bin lira maddi ve manevi tazminat talep ettiği boşanma dava dosyasında ilk derece mahkemesi erkeğin; eşine karşı evliliğin başlangıcından beri sevgisiz ve ilgisiz olması, evin ihtiyaçlarını karşılamaması, davacıyı parasız bırakması, bu şekilde ekonomik şiddet uygulaması, eşine hakaret etmesi, onu aşağılaması, anne babası ile kişisel ilişki kurmasını engellemesi, eşi ile birlikte vakit geçirmekten kaçınması şeklinde eylemler sergilemesi sebebiyle erkeğin tam kusurlu olduğu, kadının kusursuz olduğu, erkeğin karşı davasının reddine, kadının asıl davasının kabulü ile tarafların 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (4721 sayılı Kanun) 166’ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca boşanmalarına, kadın yararına aylık 250 TL tedbir nafakası ile boşanmakla yoksulluğa düşeceği gerekçesiyle aylık 350 TL yoksulluk nafakasına, kadın yararına yasal şartları oluştuğu gerekçesiyle kararın kesinleşme tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte 10 bin TL maddî ve 15 bin TL manevî tazminata hükmetti.

Erkek eşin avukatı aracılığıyla yaptığı itiraz sonrası istinafa giden dosya mahkeme tarafından bozuldu. İstinaf mahkemesi her iki davanın reddine kadının tüm, erkeğin sair istinaf istemlerinin esastan reddine karar verdi. Kararın ardından davacı karşı davalı vekili, kadının reddedilen davası ve fer’îleri yönünden temyiz isteminde bulundu.

Karar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından bozulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.

Bozma ilâmına uyan Bölge Adliye Mahkemesi, eşlerin boşanmasına karar vererek kadının kusurunun bulunmadığı, boşanma sonucu bu eşin en azından diğerinin maddî desteğini yitirdiği, "erkeğin, kadının ailesiyle görüşmesini kısıtlamasının" kadının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile kusurları ve hakkaniyet ilkesi dikkate alınarak kadın yararına 30 bin TL maddî tazminat ile 30 bin TL manevî tazminata karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi’nin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı-karşı davacı erkek temyiz isteminde bulundu.

Dosyanın temyiz incelemesi tekrar yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, temyiz incelemesi neticesinde, "Temyizen incelenen Bölge Adliye Mahkemesi kararında ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olduğu anlaşılmakla; davalı-karşı davacı erkek vekilinin aşağıdaki paragrafın kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumlarına, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur derecelerine, paranın alım gücüne, ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaatlerin kapsamına nazaran, kadın yararına hükmolunan maddî ve manevî tazminat fazladır. 4721 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi ile 6098 sayılı Kanun’un 50’nci ve 51’inci maddelerinde düzenlenen hakkaniyet kuralları nazara alınarak, 4721 sayılı Kanun’un 174’üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları uyarınca daha uygun miktarda maddî ve manevî tazminat takdiri gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir şeklinde karar vererek erkek eşin, kadın eşin ailesiyle görüşmesini kısıtlamasının kadının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiğini kabul etmiş ancak erkek eş aleyhine hükmedilen tazminat miktarının fazla olduğu kanaati ile dosyayı tekrar Bölge Adliye Mahkemesi’ne göndermiştir" dedi.

18 Mayıs 2025, 16:14
11
(Güncellendi: 18 Mayıs 2025, 16:14)

Bandırma Vapuru 19 Mayıs'ta Ziyaretçi Akını!

Milli mücadelenin ölümsüz simgesi Bandırma Vapuru'nun bire bir ölçülerde inşa edilen müze replikası, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda da yüz binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Bandırma'daki müze, milli mücadele ruhunu canlı tutarak her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gördü.
Bandırma Vapuru 19 Mayıs'ta Ziyaretçi Akını!

9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ulaştıran tarihi Bandırma Vapuru'nun hatırasını yaşatan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, bayram coşkusuyla dolup taştı. 2001 yılında inşa edilen ve 18 Mayıs 2003'te hizmete giren müze, vapurun orijinaline sadık kalınarak yapılan canlandırmalarıyla ziyaretçilerini adeta o günlere götürüyor.

Media content

Balmumu Heykeller ve Tarihi Eserler Büyük İlgi Gördü

Müzede, Mustafa Kemal Paşa ve kurmaylarının toplantı halindeki etkileyici balmumu heykelleri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Mustafa Kemal Paşa'nın yolculuk sırasında kullandığı odada sergilenen döneme ait ceviz ağacından masa, sandalyeler ve 110 yıllık ceylan derisi üzerine çizilmiş Karadeniz haritası da tarihi atmosferi gözler önüne seriyor. Aynı odada bulunan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı saat olan 08.00'i gösteren pirinç saat ise ziyaretçilerin dikkatini çeken önemli detaylardan biri.

Media content

19 Mayıs'ta Rekor Ziyaretçi Sayısı

Müze rehberi Zeynel Abidin Diktere, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'ni tam 15 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Diktere ayrıca, müzenin yıllık ortalama 600 bin ziyaretçiyi ağırladığını ve 2024 yılında bu sayının 400 bin olduğunu ifade etti. Bu rakamlar, Bandırma Vapuru'nun milli mücadele tarihimizdeki önemini ve müzenin gördüğü büyük ilgiyi açıkça ortaya koyuyor.

Media content

Bandırma Vapuru Müzesi, milli mücadele ruhunu yaşamak ve tarihimize tanıklık etmek isteyen herkes için önemli bir ziyaret noktası olmaya devam ediyor.


İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...