Avrupa'da Hayat Durdu 46 Derece, Evler Boşaltıldı, Kaos Kapıda!

Sıcak hava dalgasından en çok etkilenen ülkelerden biri İspanya oldu. Endülüs'ün Huelva eyaletindeki El Granado'da Cumartesi günü öğleden sonra 46 derece sıcaklık ölçülerek Haziran ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Daha önceki rekor, 1965 yılında Sevilla'da kaydedilen 45.2 dereceydi.
Yunanistan'da ise itfaiye dairesinin yangın riski tahmin haritasına göre, ülkenin 23 bölgesinde "sarı alarm" (yüksek risk) uygulandı. Bu bölgeler arasında Atina, Girit, İyon Adaları, Midilli, Sakız Adası, Sisam Adası ve Selanik gibi önemli merkezler de bulunuyor.
Belçika Turuncu Alarmda, Portekiz'de Aşırı Risk
Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde sıcaklıkların 35 dereceyi aşabileceği ve tehlikeli seviyelere ulaşabileceği uyarısıyla "turuncu alarm" verdi. Bazı bölgelerde sıcaklıkların 36-37 dereceye kadar çıkacağı belirtilirken, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kalp rahatsızlığı olanların dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Temmuz ayı için Belçika'nın ortalama sıcaklığı normalde 23 derece civarında.
Portekiz'de ise başkent Lizbon'un doğusundaki Mora'da 46.6 derecelik rekor bir sıcaklık kaydedildi. Ülkedeki 18 bölgeden yedisi "aşırı risk" anlamına gelen kırmızı uyarı altında bulunuyor.

İtalya'da Sıcak Kaynaklı Ölüm ve Çalışma Yasakları
İtalya'da Pazar günü 27 şehirden 21'inde en yüksek sıcaklık alarmı verildi. Toskana gibi en sıcak bölgelerde hastaneye başvurular %20 arttı. Bologna'da ise 47 yaşındaki bir inşaat şirket sahibinin güneş altında çalışırken hayatını kaybetmesi, sıcak hava dalgasının ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu. İnsanlara sabah 11.00 ile akşam 18.00 arasında dışarı çıkmamaları tavsiye edildi. Milano'da Lombardiya bölgesi başkanı, Eylül ortasına kadar, uyarının "kırmızı" olduğu günlerde tarım işletmeleri ve inşaat alanlarında 12.30'dan 16.00'ya kadar güneş altında çalışmayı yasaklayan bir kararname imzaladı.

Fransa'da İlk Orman Yangını ve Almanya'da Su Kısıtlaması
Fransa'da tarihte ilk kez sıcak hava uyarıları neredeyse tüm anakarayı kapsadı. Ülke genelinin %88'i, ikinci en yüksek turuncu sıcaklık uyarıları altına alındı. Ekoloji Bakanı Agnes Pannier-Runacher, durumu "eşsiz" olarak nitelendirdi. Hükümet, işletmelerden çalışma saatlerini ayarlayarak çalışanlarını sıcaktan korumalarını isterken, 200 devlet okulu kısmen ya da tamamen kapalı kaldı. Fransa'da yazın ilk yangını ülkenin güneybatısında çıkarak 400 hektarlık bir alanı kül etti ve 100'den fazla kişinin tedbir amaçlı tahliyesine yol açtı.
Avrupa'nın kuzeyindeki Almanya'da da riskler artıyor. Alman meteoroloji servisi, sıcak ve kuru havanın orman yangını riskini artırdığını belirtti. Bazı şehirlerde su kullanımına sınırlama getirilirken, yarın bazı bölgelerde sıcaklıkların 40 dereceye yaklaşacağı açıklandı.

İngiltere'de "Rahatsız Edici" Koşullar
İngiltere'de ise başkent Londra ve ülkenin güneydoğusunda sıcaklıkların 34 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek sıcaklıkların ve nemli koşulların, özellikle dışarıda çalışanlar için "rahatsız edici" olacağı uyarısında bulunuldu.
Türkiye de bu süreçte orman yangınlarıyla mücadele etmeye devam ediyor. İzmir, Manisa ve Hatay'da çıkan yangınlar nedeniyle birçok ev kullanılamaz hale gelirken, İçişleri Bakanlığı AFAD'a göre 50 binden fazla kişi orman yangınları nedeniyle evlerinden tahliye edildi. Avrupa'yı etkisi altına alan bu sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de etkisini sürdürmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Muğla Güvenliği Sıkılaşıyor İHA ve Komandolar Kapsamlı Devriyede
1 Temmuz 2025

Aile Hekimlerine Yeni Düzenleme Maaş Kesintisi Kararı Değişiyor
1 Temmuz 2025

Ömer Çelik'ten Karikatüre Sert Tepki 'Sanatla İlgisi Yok!'
1 Temmuz 2025

Minik Eymen Nasıl Öldü? Kahreden Feci Ölümün Gizemleri Çözüldü
1 Temmuz 2025